A citromtorta az olaszok egyik kedvenc süteménye, különösen Szicíliában népszerű. A következő pezsgős citromtorta Prosecco-val készül, amitől a tészta könnyűvé és ünnepiessé válik..
Hozzávalók
- 15 dkg liszt
- 6 nagy tojás
- 10 dkg cukor
- 3 ek olívaolaj
- 1.5 dl Prosecco
- 3 citrom reszelt héja
- 1 citrom frissen csavart leve
- 0.5 tk vaníliaeszencia
- 1 tk sütőpor
- Porcukor, vaj (vagy margarin)
Elkészítés
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A tojásokat két keverő tálba kettéválasztjuk. A tojássárgájákat elkeverjük a cukorral, majd belekeverjük a pezsgőt, citromhéjat, citromlevet és vaníliaeszenciát. Hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, óvatosan elkeverjük.
- A másik tálban egy elektromos habverővel kemény habbá verjük a tojásfehérjéket. Egy kanálnyit a pezsgős masszához adunk, majd belefordítjuk a maradék habot.
- Az elkevert habos masszát egy kivajazott tortaformába öntjük, eligazgatjuk, majd a bemelegedett sütőbe tesszük. 180 fokon 25 percig sütjük, majd 150 fokon további 20 percig.
- Kinyitjuk a sütő ajtaját, és a sütőben hagyjuk kihűlni (így nem esik össze).
- Tálalás előtt porcukorral meghintjük.
Tippek
- Ideális tavaszi sütemény – remekül zár egy vendégváró vagy családi ebédet.
- Remek húsvéti sütemény is lehet.
- A maradékot fogyasszuk délutáni teázás kísérőjeként – különösen pezsgős teázás mellé.
- Ha marad még harmadnap is belőle – készítsünk trifle-t a maradékból (ideális a citromos trifle alaptésztájához)!
- A pezsgős citromtorta egy egyszerű olasz recept, de magyar pezsgővel is el lehet készíteni. Pezsgő tippek>>
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu