Az angol konyha jellegzetes étele az egészben sült hús. A marhasült mellett a báránysült is nagyon népszerű, hiszen Wales a világ egyik legfontosabb báránytenyésztője. Éppen ezért a bárányhús nem számít különlegességnek, és nem csupán a húsvéti szezonban fogyasztják. A következő klasszikus báránysült angolosan készül, amely a legnépszerűbb sütési mód angol nyelvterületeken..
Hozzávalók
- 2 kg báránycomb (vagy lapocka)
- 3-4 szál rozmaring
- 1 fej fokhagyma
- 1 hagyma, félbevágva
- olívaolaj
Elkészítés
- A sütőt 220 fokra előmelegítjük.
- 1 szál rozmaringot 2 centis darabokra vágunk. Ezekkel és a félbevágott fokhagyma gerezdekkel a húst megtűzdeljük (ugyanabba a vágásba) – a hús nagyságától függően 12-24 helyen. Sózzuk, borsozzuk, majd olajjal bedörzsöljük. A maradék zöldfűszer levelekkel megszórjuk.
- A maradék fokhagymát és hagyma feleket a hús köré szórjuk.
- A húst forró sütőbe tesszük (lehetőleg egy rácsra a tepsi felett), 20 perc után 180 fokra állítjuk a sütőt.
- Kiszámoljuk a sütési időt: a hús nagyságától függően a bárány sütése 15-20 percet igényel félkilóként, plusz 20 perc extra időt. Egy két kilós hús kb. másfél óra. Ekkor megnézzük a húst, ha túl pink, még 10-15 percig sütjük (DE – az angol marhasülthez hasonlóan a bárányt nem szabad átsütni teljesen, mert rágóssá válik. Akkor tökéletes, ha a közepe pink).
- Kivesszük a húst a sütőből, 15 percig letakarva pihentetjük. Közben a keletkezett hagymás, fűszeres szaftból mártást készítünk a tűzhelyen: a tepsibe öntünk kb 1 dl alaplevest vagy a köretként készült párolt zöldségek levét, kevés vörösbort, meghintjük 1 kanál kukorica alapú étkezési keményítővel, majd nem túl sűrű mártássá kevergetjük, miközben a fakanállal a hagyma, fokhagyma darabokat szétnyomkodjuk. A mártást esetleg átszűrjük.
Tippek
- A bárányt az étkező asztalon szeleteljük, és legalább 3 körettel tálaljuk. Ez általában tepsis sült burgonya, szezonális natúr párolt zöldség és zöldségsaláta. A mártással mindenki maga locsolja le az adagját (a zöldségeket is, nem csak a húst).
- Hagyományosan mentaszószt is tálalnak mellé, bár ezt készen szokás vásárolni – azonban gyorsan lehet házilag is készíteni: 4 ek aprított mentalevelet elkeverünk 1 tk cukorral, 1 ek forró vízzel és 3 ek fehérborecettel. A szószt a hús mellé tálaljuk egy kis tálkában vagy párolt zöldborsóra öntjük.
- Egy nagy tespiben sütve zöldségeket is tehetünk a hús köré vagy alá – kb 30-60 perccel a sütési idő végétől visszaszámolva. Ez pontosan persze a zöldségtől függ, ami lehet akármilyen szezonális gumós zöldség, paprika, zöldbab, cukkini, padlizsán, sütőtök, spárga stb. Vagy használjuk ki a sütő alsó polcát, és készítsünk szezonális sült zöldségeket!
- A húst nem szabad a sütőbe tenni hidegen– mindig szobahőmérsékletű legyen. Továbbá a húst nem szokás bepácolni sem – erre semmi szükség, ha jó a minősége. Azonban a betűzdelt húst néhány angol sztár séf 1 órán át pihenteti a hűtőszekrényben, majd fél órán át szobahőmérsékleten hagyja – de ebben az esetben is közvetlenül sütés előtt szabad csak megsózni!
- Az angolok meglehetősen pink-en kedvelik a bárányhúst, a magyarok ettől idegenkednek. A báránysültet süthetjük tovább – esetleg fólia alatt és alacsonyabb hőmérsékleten, vagy a hús alá öntsünk kevés vizet/bort, így a párában nem szárad ki a hús. Azonban ne legyen mállós a hús – az már nem angolos, hanem görög stílusú báránysült!
- Húsvétra fel szokás dobni az angolos báránysültet citrommal – az olívaolajba reszeljünk 1 citrom héját, és ezzel dörzsöljük be a húst, majd a citromot vágjuk félbe és helyezzük a hús mellé, a mártás készítése előtt nyomkodjuk ki a levét, majd dobjuk ki. Rozmaring mellett vagy helyett alkalmazhatunk 8 szál kakukkfűt, ezzel tavasziassá varázsoljuk az ételt.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu