A nyári leveseink egyike a szenzációs zöldborsó és rukkola leves. Olyannyira finom, hogy tutira ajánljuk egy nyárias vendégváró menühöz – és olyan alkalmakra is, amikor valami gyorsat de istenit szeretnénk enni! A leves nem csupán roppant egyszerűen elkészíthető, de ráadásul még egészséges is – és gyerekeknek is ízlik! Íme a recept:
Hozzávalók (2 személyre)
- 1 csomag újhagyma
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 1.5 ek olivaolaj
- 4 dl húsleves
- 40 dkg kisszemű zöldborsó (fagyasztott is jó)
- 10 dkg rukkola
- 1 dl görög joghurt (krémes) vagy créme fraiche
- Só, őrölt bors
Elkészítés
-
Vágjuk fel vékony szeletekre az újhagymát és a fokhagymát, majd olívaolajban pároljuk puhára.
-
Öntsük hozzá a húslevest, amikor a leves forr, adjuk hozzá a zöldborsót. Ismételten forraljuk fel, majd fedő alatt, lassú lángon főzzük tovább 20 percig.
-
Adjuk hozzá a rukkolát 2-3 percre, majd vegyük le a tűzhelyről, és egy robotgéppel turmixszoljuk össze. Keverjük bele a joghurtot, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
-
Tálaljuk egyből, vagy amikor kihűlt, hűtsük tovább a hűtőszekrényben. Közvetlenül tálalás előtt díszítsük rukkola levelekkel vagy/és joghurttal.
Tippek
- A joghurtot tejszínnel is lehet helyettesíteni, de az már nem egy egészséges leves!
- Fogyasszuk ciabatta vagy pita kenyérrel, de akár crostinival is párosíthatjuk.
- Remek vendégváró előétel egy ünnepi ebédre vagy vacsorára, de önállóan is fogyathatjuk gyors (és diétás) vacsoraként vagy ebédként.
- A levest hidegen és melegen is lehet fogyasztani – fülledt nyári estéken tálaljuk hidegen, melegen viszont kiváló egy hűvös őszi estén!
- Piknikekre is remek étel – öntsük át lehűtve egy termoszba.
- A levest le is lehet fagyasztani.
A zöldborsó és rukkola leves mellett íme néhány egyéb fantasztikus és egyszerű leves receptje. Egyéb egészséges levesek>>
Zest.hu