Az egészben sült csirke remek vendégváró étel vagy családi ebéd. A következő verzió villám gyorsan előkészíthető, így nem szükséges a konyhában sürögni-forogni. A citrusos sült csirke citromos és zöldcitromos olajban sül, ettől lesz különösen zamatos az íze..
Hozzávalók
- 1 egész csirke (2-2.5 kg)
- 3 dkg vaj vagy margarin
- 2 db citrom (fényezetlen)
- 2 db zöldcitrom
- 4 ek olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- Néhány szál kakukkfű
- 3 db babérlevél
- só, bors
Elkészítés
- A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
- A csirkét szárazra töröljük, majd a vajjal kívül-belül bekenjük.
- A citromok és zöldcitromok héját citrus-reszelővel lereszeljük, majd a levét kicsavarjuk. Ezeket elkeverjük az olajjal.
- Egy kicsavart citromot és zöldcitromot a fokhagymákkal együtt a csirke hasüregébe teszünk.
- A csirkét egy tepsibe helyezzük, köré szórjuk a többi citrus darabokat, a babérleveleket és kakukkfüvet. Sózzuk, borsozzuk, majd leöntjük a citrus-olajjal.
- Kb 100 percig sütjük, közben a csirkét néha-néha a keletkezett szafttal meglocsoljuk.
- Amikor tiszta lé folyik a combból, akkor átsült a hús.
- Tálalás előtt 10 percig pihentetjük.
Tippek
- Tálaljuk párolt zöldséggel vagy zöldsalátával és krumplipürével (lásd köretek). Vagy használjuk ki a sütő másik polcát, és készítsünk sült zöldségeket. Különösen passzol mellé a tepsis citromos sült burgonya.
- A szaftot szűrjük le, adjunk hozzá kevés fehérbort és tejszínt (vagy tejfölt). Amíg a csirke pihen, a tűzhelyen kevergessük (a tepsiben), amíg egy sűrű mártást kapunk. Ezzel leönthetjük fogyasztás előtt a csirkét.
- A maradék csirke ideális csirkesaláta készítéséhez. Lásd húsos saláták>>
- A citrusos sült csirke egy nagyon egyszerű főétel, ideális családi ebédre, baráti összejövetelekre.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu