A töltött tojás ez egyik legkedveltebb parti étel, amely tökéletes snack italozás mellé. Előre el lehet készíteni, rengeteg érdekes verzióban. Ez a füstölt lazaccal töltött tojás különleges alkalmakra ideális (pl Valentin nap, Anyák napja, Húsvét, évfordulók stb). Glutén-mentes és fehérjedús étrendekbe is passzol.
Hozzávalók
- 6 tojás
- 2 evőkanál tejszín vagy tejföl
- 2 evőkanál krémsajt vagy majonéz
- 1 teáskanál kapribogyó
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 100g füstölt lazac
- 2 evőkanál apróra vágott kapor vagy snidling
Elkészítés
- A tojásokat egy lábas hideg vízbe tesszük (a víz teljesen lepje el őket). Forráspontig felmelegítjük, majd lekapcsoljuk a tűzhelyt, lefedjük, és 7- 8 percig pihentetjük.
- A tojásokat lecsepegtetjük, majd hideg vízzel leöblítjük.
- Egy lábas hideg vízben kb 15 percig pihentetjük a tojásokat, miközben felaprítjuk a füstölt lazacot, kapribogyót és zöldfűszert.
- A tojásokat egyenként egy hosszú, műanyag palackba tesszük, és néhány percig rázzuk – addig, amíg a héj megrepedezik. Ezeket az ujjunkkal eltávolítjuk.
- A tojásokat leöblítjük, majd hosszában kettévágjuk.
- Kikanalazzuk a tojássárgáját egy keverőtálba, és villával pépessé törjük. Hozzáadjuk a tejfölt, majonézt/ krémsajtot, mustárt, kapribogyót, lazacot, majd megborsozzuk. Összekeverjük, megkóstoljuk, és ízlés szerint beállítjuk a fűszerezést (adhatunk hozzá pl. egy csipet paprikát vagy cayenne-t, reszelt citrom héjat stb.).
- A tojásfehérjéket megtöltjük a lazacos keverékkel, majd ezeket egy tálra helyezzük, szorosan egymás mellé.
- Érdemes kb 20-30 percig hűtőszekrényben pihentetni, de nem muszáj.
- Tálalás előtt apróra vágott kaporral vagy snidlinggel díszítjük.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu