A húsvéti ünnepek egyik főszereplője a főtt vagy füstölt sonka. Nagy előnye, hogy sokáig és változatosan felhasználható, így érdemes főzni az ünnepek alatt. Íme néhány tipp a húsvéti sonka vásárláshoz és elkészítéséhez.
Vásárlás
- A húsvéti sonka alapanyaga a füstölt sonka. Érdemes beszerezni időben, mert az utolsó pillanatban már nem a legjobb termékekből válogathatunk.
- Mielőtt megvennénk a legnagyobb, legszebb sonkát, gondoljuk át, hány főre és hány napra kell készülnünk. A maradékból milyen ételeket készítünk majd?
- Vásárolhatunk klasszikusan parasztsonkát, füstölt darabolt combot, kötözött sonkát vagy füstölt tarját. Lehetőleg megbízható hentesnél vásároljunk, ügyelve arra, hogy szép színe, kellemes illata legyen a sonkának. Figyeljünk arra, hogy ne legyen nyálkás a sonka.
- Ha nincs időnk vagy kedvünk a sonka főzőséhez, akkor vásároljunk főtt füstölt sonkát – de ennek nem lesz olyan finom íze, mint a házilag készített verziónak, azonban ez tökéletes sült sonka készítéséhez!
Sonka főzése
- A sonka főzését ne hagyjuk az utolsó pillanatra! Érdemes a tálalást megelőző nap elkészíteni – az áztatást akár 2 nappal korábban.
- A sonkát ajánlatos néhány órán át vízben pihentetni, hogy a só rendesen kiázzon belőle ( sok terméket már áztatva árulnak!). Ezután friss vízben (teljesen ellepve) megfőzzük – egy fej hagyma, néhány szem fekete bors, babérlevél is mehet a főzővízbe (pikánsabb lesz a sonka, ha teszünk bele csillagánizst és néhány szem szegfűszeget.
- A sonkát annyi órát főzzük, ahány kilós a sonka.
- Miután a sonka megfőtt, hagyjuk a főzővízben kihűlni. Utána leöntjük a vizet, a sonkát alaposan lecsepegtetjük, papír törölközővel megszárítjuk, majd fóliába csomagolva a hűtőszekrényben tároljuk a másnapi felhasználásig. Ha pikáns ízekre vágyunk, akkor a sonkát be is pácolhatjuk (pl mustár, torma, zöldfűszeres kéreggel) és így csomagoljuk be fóliába vagy folpack-ba.)
- Ha a sonkát még sütni kívánjuk, akkor érdemes a kiválasztott receptben előírt pácban vagy mázban eltenni másnapra, és az ünnepi ebéd előtt a hűtőszekrényből közvetlenül mehet a sütőbe.
Felhasználás
- A füstölt sonkát általában a húsvéti reggelihez vagy brunch-hoz táláljuk főtt tojással, de remekül passzol salátákba, levesekbe is. Lásd Sonka receptek>>
- Locsolkodók számára a sonkát tálaljuk reszelt tormával és mustárral!
- A maradék felhasználható szendvicsekben, egytálételekben, omlettekben, köretekben, töltött tojásban is. Húsvéti maradékok>>
Főtt sonka receptek
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu