A zöldborsó rizottó remek fogás lehet egy nyári menüben – akár főételként, akár előételként. Ha betartjuk a rizottó készítés alapszabályait, akkor tuti sikeres lesz az étel!..
Hozzávalók
- 2 kiskocka vaj
- 1 ek olívaolaj
- 1 vöröshagyma
- 2 szál zellerszár
- 20 dkg rizottó rizs
- 6-8 dl zöldségleves
- 1 dl bor vagy vermut
- 10 dkg zöldborsó
- 5 dkg reszelt parmesan sajt
- Tálaláshoz: zöldborsó csíra, mentalevelek, zöld pesto, olívaolaj
Elkészítés
- A hagymát és zellerszárat felaprítjuk, majd 1 kocka vajban és olajban puhára sütjük.
- Közben a levest felmelegítjük egy másik lábasban.
- Amikor a hagyma megpuhult, hozzáadjuk a rizst, és magasabb hőfokra állítva folyamatosan kevergetjük.
- Amikor a rizsszemek kivilágosodtak, felöntjük a borral.
- Miután a bor felszívódott a rizsbe, egy merőkanálnyi forró levessel felöntjük, és fakanállal kevergetjük mindaddig, amíg teljesen felszívódott a leves.
- Addig adogatjuk a levest hozzá, amíg a rizs megpuhul, (de még harapós) és az állaga krémes lesz.
- Hozzáadjuk a reszelt sajtot, 1 kis kocka vajat és a zöldborsót. Sózzuk, borsozzuk. Átkeverjük, majd fedő alatt 5 percig pihentetjük.
- Melegen tálaljuk – zöld pestóval, mentalevelekkel és/vagy zöldborsó csírával megszórva, továbbá kevés olívaolajjal lelocsolva.
Verziók
- Zöldborsó pürés verzió: 10 dkg zöldborsót pürézzünk kb fél merőkanálnyi levessel és néhány mentlevéllel. Keverjük ezt a rizottóba, plusz 5 dkg zöldborsó szemet.
- Citromos verzió: A végén a sajttal és zöldborsóval együtt adjunk hozzá fél citrom reszelt héját és kicsavart levét. Ebben az esetben mellőzzük a pestót.
Tippek
- Fontos, hogy a leves forró (és lehetőleg házi) legyen.
- Csakis rizottó rizs jó a recepthez ( pl Arborio) – ázsiai rizs nem megfelelő. Lásd rizs fajták>>
- A zöldborsó lehet fagyasztott is.
- A zöld pestóhoz adhatunk néhány darab mentalevelet, ettől egyrész frisseb lesz, másrészt az íze különösen passzol a zöldborsóhoz!
- A zöldborsós rizottó egy szuper nyári verzió. Meglehetősen laktató, így ideális főétel lehet húsmentes napokon – de persze passzol egy olasz menübe is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu