Egy zöldsaláta nem csupán salátalevelekből készülhet, hanem zöldségekből is. Példa erre a spárga és borsó saláta, amely nem csupán finom, de egy kész vitaminbomba is, különösen tavasszal és nyáron..
Hozzávalók
- 20 dkg zöldspárga fej
- 4 maréknyi zöldborsó
- 4 maréknyi cukorborsó vagy mangetout
- Fél citrom leve és reszelt héja
- Fél gerezd fokhagyma, préselve
- 4 ek olívaolaj
- Fél tk méz
- 3 maréknyi friss mentalevél
- 2 maréknyi borsócsíra (opcionális)
- Parmesan sajt (vegetáriánus)
Elkészítés
- Forró, sós vízben 3-4 percig blansírozzuk a spárgát és borsókat. Hideg víz alatt leöblítjük, lecsurgatjuk.
- Közben elkészítjük az öntetet: az olajat elkeverjük a mézzel, fokhagymával és citromhéjjal, citromléével. Sózzuk, borsozzuk.
- A spárgát és borsót egy nagy tálba tesszük, elkeverjük a mentalevéllel és csírával, majd az öntettel. Tálalás előtt zöldséghámozóval parmesan sajtot reszelünk rá.
Tippek
- Köretként tálaljuk grillezett húsok, halak mellé. Remekül passzol egy mediterrán menübe.
- Főételként tálaljuk friss kenyérrel, szemlével – ciabatta passzol mellé leginkább vagy valami rusztikus, magos kenyér.
- Tavasszal készítsük mangetout-tal és mirelit zöldborsóval, kora nyáron friss, zsenge zöldborsóval és cukorborsóval.
- Ha elhagyjuk a sajtot, méregtelenítésre is alkalmas.
- Borsócsíra helyett kerti zsázsát is alkalmazhatunk.
- A spárga és borsó saláta egy szuperétel saláta, ideális egy diétás vagy egészséges étrendbe. Gyerekek számára is ajánljuk.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu