A citrom az egyik legfontosabb alapanyagunk a konyhában. Levét, héját, húsát használjuk sütéshez, főzéshez, öntetek, pácok, savanyúságok, italok készítéshez. Vannak receptek, amikben a citrom a főszereplő, különösen húsvéti és mediterrán ételekben. Íme néhány tipp a felhasználáshoz, amit sok finom citrom recept követ.
Eredete
A citrom Indiából származik, de manapság Európa déli részein, Dél-Afrikában, Ausztráliában, Kaliforniában és Floridában is termesztik. A 3–5 méteres fa gyümölcse (citri fructus) egész évben terem.
Növény
A citromfa kis termetű, ágai tövisesek, fehér virágai illatosak. Termése gerezdekből áll, a világos sárga, rostos, lédús gyümölcshúsban a termés közepéhez közel, kb. 1 cm hosszú, magvak találhatók. Több termesztett fajta létezik.
Vásárlás
A legtöbb bolti citromot éretlenül szüretelik és utóérlelő vegyszerekkel permetezik. Így lehetőleg kezeltelen vagy bió terméket vásároljunk, különösen akkor, ha a citromhéjat is alkalmazzuk egy étel készítéshez (ezek nem fényesek, felületük matt). Vásároljunk sérületlen, élénk sárga, érintésre kemény termést – a fonnyadó citrom héja petyhüdt, színe mélyebb, húsa puhább.
Tárolás
A citromot nem szükséges hűtőszekrényben tárolni, csak miután felvágtuk. A citrom hetekig eláll szobahőmérsékleten, a kamrában még tovább. Vigyázzunk arra, hogy milyen gyümölcsökkel tároljuk közösen, mert könnyen megpenészedhet!
Felhasználás
A citrom leve, húsa, héja rengeteg módon felhasználható. Néhány ötlet:
- Citromlé: italokhoz, (pl koktél, tea, gyümölcslé, Limonádé), saláta öntetek, hús pácok, mártogatósok készítéséhez; levesek/főzelékek savanyításhoz (ecet helyett). Süteményekhez sokszor használunk citromlevet, különösen bevonáshoz, díszítéshez alkalmazott cukormázhoz.
- Citromhéj: elsősorban sütemények, kekszek, desszertek készítéshez alkalmazzuk, illetve ételek díszítéshez. A mediterrán és közép-keleti konyhákban népszerű a citrom-zöldfűszer-fokhagyma szósz vagy paszta (pl gremolata) amivel egytálételeket, leveseket, grillezett húsokat-halakat ízesiteknek.
- Citromhús: méregtelenítő gyümölcslevek, süteményekhez, desszertekhez, pácokhoz, salátákhoz alkalmazzuk, általában a fehér részt eltávolítva. Különösen érdemes megemlíteni a Sóban eltett citrom-ot, ami az Észak-Afrikai konyhák egyik alapétele.
- Aszalt citrom: karikára vágva majd kiszárítva sütemények díszítésére, illetve húsvéti-karácsonyi dekorációk készítéséhez alkalmazzuk.
Egyéb felhasználás
A citrom nem csupán ételek, italok készítéshez hasznos, de természetes tisztítószerként, gyógyírként és szépségápolásban is megállja a helyét!
Citrom receptek
A Zest.hu oldalain több száz recept tartlamaz citromot. A következő recept válogatásban a citrom a főszereplő:
Előételek (falatok, mártogatósok stb), Levesek
- Citromos lazac pástétom
- Sóban eltett citrom
- Citromos garnélarák
- Halfasírt
- Grillsajt kapribogyós öntettel
- Citromos falafel
- Citromos-chilis tintahal
- Citromos zab és hajdina palacsinta
- Citromos fésűkagyló
- Fokhagymás-chilis garnéla
- Gremolata
- Citromos zöldségleves
Saláták, köretek
- Citromos gomba
- Citromos sült burgonya
- Citromos rizottó
- Citromos spárga
- Citromos brokkoli
- Citromos kuszkusz
- Citromos krumplisaláta vizitormával
- Kapros-citromos lencse saláta
- Citromos-paprikás gomba csicseriborsóval
- Citromos-spenótos kuszkusz
- Citromos-kapros édeskömény
- Futóbab és édeskömény saláta
- Párolt zöldbab fetával
Főételek
- Citromos csirkecombok
- Kínai citromos csirke falatok
- Marokkói citromos csirke
- Citromos fahéjas csirkecomb krumplival
- Citromos húsgombóc
- Citromos fácán
- Citromos csirkecomb édesköménnyel
- Citromos grillsajt
- Citromos-rozmaringos csirkecomb
- Citromos halpaprikás
- Párolt hal zöldségekkel
- Citromos-mézes csirkecomb szezámmaggal
- Citrusos sült csirke
- Édes-savanyú csirkemell
- Citromos spagetti édesköménnyel
- Citromos csirketál articsókával és olajbogyóval
- Citromos pulykasült
- Párolt tőkehal cikóriával
- Citromos-bazsalikomos grillezett csirkecomb
- Bodzás-citromos grillezett csirkecomb
- Párolt citromos tőkehal spenóttal
- Citromos-zöldfűszeres tengeri durbincs
- Citromos-kakukkfüves pisztráng
- Gnocchi citromos csirkével és cukkinivel
- Citromos-mustáros csirkecomb
- Citromos báránycomb kaporral
- Citromos sült csirke citrommal és korianderrel
- Citromos grillezett tengeri sügér
- Citromos ricottás spagetti cukkinivel
- Citromos-kapros tengeri sügér
- Mentás báránysült
- Báránysült fügével és citrommal
- Citromos-kakukkfüves sült csirke
- Citromos, fűszeres grillezett csirkecomb
- Citromos párolt zöldségek pisztránggal
Édességek, sütemények
- Citromos-mákos muffin
- Citromos mákos gófri
- Citromkrém
- Citromkrémes túrótorta
- Citromos trifle
- Citromos keksz
- Pezsgős citromtorta
- Citromkrémes piskótatekercs
- Citromos muffin
- Citromos pogácsa
- Mézeskalács muffin
- Citromos-kékáfonyás süti
- Citromos tortácska
- Citromos-mákos zabpehely muffin
- Citromos bodza torta
- Citromos amaretti keksz
- Citromos-mandulás gofri
- Citromos-mákos kuglóf
- Gluténmentes citromtorta
- Citromos áfonyás kuglóf
- Citrom és passiógyümölcs torta
- Citromos-mandulás mini kuglóf
- Citromos-mákos piskóta
- Citromos-mandulás muffin
- Citromos-mákos kuglóf kefirrel
- Zöldcitromos-joghurtos kuglóf
- Gluténmentes citromos pogácsa
- Citromos-mandulás túrótorta
- Citromos-bodzás muffin
- Citromos-áfonyás palacsinta
- Zöldcitromos-joghurtos palacsinta
- Egyszerű citromtorta
- Egyszerű citromhab
- Tejmentes citromos-mákos muffin
- Áfonyás citromos torta
- Citromos mákos gofri
- Citromos-mákos gyümölcskenyér
- Citrusos aszalt gyümölcs lekvár
- Citromos-mandulás amerikai palacsinta
- Citromos pisztáciás gofri
- Kókuszos mandulás zabpehely palacsinta
- Mákos joghurtos kuglóf
- Citromos áfonyás zabkása
- Puha citromos kuglóf
- Citromos-málnás muffin