Ez a laza, finom és illatos citromos-bodzás muffin hihetetlenül egyszerűen elkészíthető. Ideális nyári piknikre, kirándulásra vagy kerti teapartikra. Én hidegen sajtolt napraforgóvajjal készítettem, így tejmentes is, de ha nem gond a tejtermék, akkor normál vaj is jó. Továbbá ízlés szerint vagy alkalomnak megfelelően könnyen lehet dekorálni.
Hozzávalók
- 20 dkg liszt
- 2 tk sütőpor
- 15 dkg cukor
- 20 dkg puha vaj vagy növényi alapú vaj/margarin
- 4 evőkanál bodzaszörp (lehetőleg házi)
- 1 bio citrom reszelt héja
- 3 tojás, felverve
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Egy muffinsütőt kibélelünk papírkosárkákkal.
- A lisztet, sütőport és egy csipet sót egy keverőtálba szitáljuk.
- A cukrot és a vajat egy másik tálban habosra keverjük. Hozzáadjuk a bodzaszörpöt és a citromhéjat, majd fokozatosan hozzáöntjük a felvert tojást, felváltva egy-egy kanál lisztes keverékkel, miközben folyamatosan keverjük.
- Óvatosan beleforgatjuk a maradék lisztes keveréket.
- A tésztát a kosárkákba kanalazzuk.
- Kb 20 percig világosbarnára sütjük.
- Megnyomjuk a közepüket, ha szivacsos, akkor jó – de tűpróbát is tarthatunk.
- Amikor megsültek, kivesszük a sütőből, és 5 percig hűlni hagyjuk a muffinsütőben, majd áttesszük őket egy rácsra.
- Amikor teljesen kihűltek, dekorálhatjuk cukormázzal, porcukorral vagy krémmel. Vagy amikor még melegek, megszurkálhatjuk őket a tetejüket, majd lelocsolhatjuk bodzaszörppel.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu