Ez a citromos-mákos gofri az egyik kedvenc receptem! Ideális tavasszal és nyáron hétvégi reggelire – de akár anyák napjára, húsvétkor is. Tej- és gluténmentes is lehet, csupán alkalmazzunk megfelelő lisztet és növényi tejet. Én pl zabtejet és gluténmentes lisztkeveréket használtam. Ha kihagyjuk a cukrot, és helyette hozzáadunk egy csipet sót – akkor egy sós gofrit kapunk, amit party falatok alapjaként, nassolnivalóként lehet alkalmazni. Én juharsziruppal és citromlével tálaltam, de lehet bármi szósszal, kompóttal, fagylalttal stb fogyasztani.
Hozzávalók
- 1 csésze liszt (gluténmentes, ha szükséges)
- 1 evőkanál Stevia vagy 2 evőkanál cukor
- 2 teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál vanília kivonat
- ½ csésze tej vagy növényi alapú tej
- 1 nagy tojás
- 1 evőkanál növényi olaj
- 1 bio citrom reszelt héja és leve
- 1 evőkanál mák
Elkészítés
- Az összetevőket egy nagy keverőtálban elkeverjük, elektromos vagy kézi habverővel, majd 10 percig pihentetjük.
- Bemelegítjük a gofrisütőt. Amikor forró, a használati utasítást követve, kisütjük a gofrikat. Ez kb 3-5 perc, a gofrisütő típusától függően. Akkor jó, amikor a gofri aranysárga és ropogós (de belül puha).
- A gofrit egy tányérra csúsztatjuk, majd további 2-3 gofrit készítünk.
- Ízlés szerint csokoládés öntettel, fagylalttal, tejszínhabbal, lekvárral, kompóttal, juhar sziruppal, mogyorókkal stb tálaljuk.
Kapcsolatos receptek