A kuglóf egyszerűen elkészíthető és nagyon mutatós, így ideális délutáni tea-partikra, névnapi, születésnapi összejövetelekre stb. Ez a citromos-mákos kuglóf kefirrel készül, így laza és puha az állaga. Tökéletes sütemény tavasszal, különösen a húsvéti ünnepek alatt.
Hozzávalók
- 20 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- 2 nagy tojás
- 10 dkg cukor
- 1 csipet só
- 10 dkg vaj
- 1.5 dl Kefir
- 1 evőkanál mák
- 1 teáskanál vanília esszencia
- 1 bio citrom héja és leve
A mázhoz:
- 1 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál porcukor
Elkészítés
- A sütőt 180 C-ra előmelegítjük, és egy kuglóf formát kivajazunk (szilikon formát nem szükséges).
- Egy tálban a tojásokat a cukorral, sóval és a vajjal krémesre keverjük. Hozzáadjuk a kefirt,vaníliát, a citrom reszelt héját és levét, majd összekeverjük.
- Óvatosan és adagonként hozzáadjuk a lisztet, sütőport és a szódabikarbónát. Belekeverjük a mákot és eldolgozzuk. A keletkezett tészta legyen sima és ne túl sűrű.
- A tésztát a formába töltjük, egyenletesen elosztjuk.
- Kb. 45 percig sütjük a sütő közepén, vagy amíg a közepébe szúrt pálcika tisztán jön ki. (Ha a sütemény 20 perc sütés után már barnának tűnik, akkor alufóliával takarjuk le lazán a tetejét).
- Az átsült kuglófot 5 percig hűlni hagyjuk a formában, majd egy rácsra kifordítjuk.
- Amíg a kuglóf hűl, a citromlét és a porcukrot összekeverjük. Ezt a még meleg süteményre öntjük.
- Amikor a kuglóf teljesen kihűlt, de a máz még ragacsos, megszórjuk porcukorral a tetejét.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu