Tavaszi, nyári partikra, zsúrokra ideális a következő citromos muffin receptje. Finom, egyszerű, étrendünknek megfelelően könnyen módosítható is..
Hozzávalók
- 1 tojás
- ½ csésze olaj
- ½ csésze tej
- ½ csésze cukor
- 2 citrom reszelt héja és leve
- 2 csésze sütőporos liszt
- 1 tk só
Elkészítés
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- Az olajat, tojást, tejet és cukrot elkeverjük. Amikor a cukor felolvadt, hozzáadjuk a citrom reszelt héját és kicsavart levét.
- Egy nagy tálban elkeverjük a lisztet és a sót, hozzáadjuk a nedves keveréket. Óvatosan elkeverjük a masszát egy spatulával– ne keverjük túl, kissé csomósan jó a tészta.
- Muffinformákat megtöltünk tésztával (a mélyedés két-harmadáig), majd 20-25 percig világosbarnára sütjük. Tökéletes a szilikon muffinforma.
- Rácson hűlni hagyjuk.
Tippek
- Idelis partikra, zsúrokra, piknikre – különösen egy teapartira is.
- Gyerekek számára ajánlatos mini muffinformákat alkalmazni, ezeket könnyebben meg tudják fogni és enni.
- A muffinokat intenzívebbé tehetjük a következő citrommázzal: 5 dkg porcukrot keverjünk el 1 citrom kicsavart levével, majd kiskanállal öntsük le a kihűlt muffinok tetejét.
- Ha nincs kéznél sütőporos liszt, adjunk 3 tk sütőport normál liszthez.
- A muffinformát érdemes papírkosárkákkal kibélelni, de nem szükséges, ha szilikon formát alkalmazunk.
- A citrom legyen bió vagy legalább fényezetlen.
- Allergiák: a tej helyettesíthető zab vagy szójatejjel. A liszt helyettesíthető barnarizs vagy egyéb glutén-mentes liszttel.
- A citromos muffin egy nagyon egyszerű és finom verzió – ráadásul a szokásosnál kevesebb cukrot tartalmaz, de éppen ez a lényege, azaz a citrom íze érvényesül leginkább!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu