Lusta hétvégi ebédre vagy rohanós hétköznapi vacsorákra az egyik legegyszerűbb megoldás valami tésztás étel összedobni. Még egyszerűbb konyhakész gnocchit alkalmazni, aminek a főzése csupán egy-két percet vesz igénybe. Ez a gnocchi citromos csirkével és cukkinivel tálalva tavaszi ízeket varázsolnak az asztalunkra. Más zöldségekkel is elkészíthető (például spárga, spenót, kelkáposzta, zöldborsó, zöldbab stb), ha nem kedveljük a cukkinit.
Hozzávalók
- 2 csirkemell filé
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 kis fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál friss kakukkfű levél (vagy 1 tk szárított olasz fűszerkeverék)
- 1 szál sárgarépa
- 50 ml fehérbor
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 250 ml csirke alapleves
- 1 közepes cukkini
- 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem
- Frissen őrölt bors
- 1 marék vad rukkola levél
- 30 dkg gnocchi (szükség esetén gluténmentes)
Elkészítés
- A csirkemellet falatnyi nagyságú kockákra vágjuk.
- A hagymát és a fokhagymát vékonyan felszeleteljük.
- A sárgarépát karikára szeleteljük.
- Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olaj felét. Hozzáadjuk a csirkét, és addig sütjük, amíg kifehéredik, majd egy tányérra kiszedjük.
- A serpenyőbe öntjük a maradék olajat, majd a hagymát és a fokhagymát puhára pároljuk. Hozzáadjuk a kakukkfüvet vagy fűszerkeveréket, átkeverjük, majd hozzáadjuk a sárgarépa darabokat.
- Visszatesszük a csirkét, és ráöntjük a bort. A hőfokot feljebb állítjuk, majd redukáljuk a mártást.
- Amikor a serpenyő majdnem száraz, felöntjük az alapelvessel és felforraljuk. Lefedjük és 5 percig közepes lángon főzzük.
- Levesszük a fedőt, és hozzáadjuk a cukkini darabokat, a citromlevet és a citromhéjat. További 5 percig főzzük fedő nélkül.
- Közben felforralunk egy lábas vizet, beletesszük a gnocchit, és egy-két percig főzzük. Amikor a víz felszínére úsznak, egy tányérra kiszedjük őket.
- Amikor a cukkini megpuhult, és a mártás a csirke körül a felére csökkent, hozzáadjuk a gnocchit és óvatosan átkeverjük az egészet.
- Lekapcsoljuk a tűzhelyt, beleforgatjuk a zöldpetrezselymet és a rukkola leveleket.
- Megkóstoljuk és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu