A magyar étrendre nem jellemző a zöldséges köretek fogyasztása – ha van is, vagy szétmállik a zöldség az ember szájában, vagy elnyomja a fűszerezés a zöldség természetes ízét. A következő citromos spárga recept egy kiváló példa arra, hogy lehetséges gyorsan és egyszerűen készíteni nagyon finom párolt zöldségeket..
Hozzávalók
- 1 csokor zöld spárga
- 2-3 ek olvasztott vaj
- 1 citrom (fényezetlen)
- Parmesan sajt (opcionális)
Elkészítés
- A spárgák fás szárát letörjük, majd forró, sós vízben 2-3 percig blansírozzuk – vagy vízgőz felett 5 percig pároljuk.
- Közben lereszeljük a citrom héját, majd kicsavarjuk a levét.
- A spárgákat lecsurgatjuk, egy tányéron elrendezzük őket, leöntjük az olvasztott vajjal, megszórjuk a citrom héjjal, lelocsoljuk a citromlével. Sózzuk, borsozzuk, parmesan sajtot hámozunk rá egy zöldségpucolóval.
Tippek
- Tálaljuk melegen sült vagy grillezett húsok, halak mellé. Ideális köret egy családi, baráti ebéd vagy vacsora alkalmára.
- A spárga legyen lehetőleg zsenge – azaz ne túl vastag szárú. A zöld spárgát nem szokás megpucolni, csupán átmosni. A fás vég azon a ponton kezdődik, ahol behajlításkor a spárga magától kettétörik.
- A fás véget ne dobjuk ki, ideális alapleves főzéshez, rizottó készítéshez – sőt, ha vízben felforraljuk, a leszűrt leve remek méregtelenítő ital vagy arcmosó tonik lehet!
- Fontos, hogy a spárga maradjon harapós (al dente), azaz ne főzzük, pároljuk túl, mert akkor szálassá, rágóssá válik a rostja.
- A citromos spárga sajt nélkül ideális vegán étrendbe is – vegetáriánusok azonban vigyázzanak a Parmesan sajtra, nem mindegyik vegetáriánus!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu