Ezt a nagyon fincsi bodzás citromtortát egy barátnőm 40. születésnapjára készítettem, ezért is díszítettem (ehető) porcukros rózsaszirmokkal. Ízlés szerint és alkalomnak megfelelően változatosan lehet dekorálni – friss gyümölcsökkel (például málnával vagy eperrel), drazsékkal, ehet gyöngyökkel stb. A bodzás Citromtorta kiváló nyári délutáni teázásra, szülinapi vagy kerti partikra.
Hozzávalók:
- 25 dkg puha vaj,
- 20 dkg kristálycukor
- 2 bio citrom reszelt héja
- 4 tojás, enyhén felverve
- 25 dkg sütőporos liszt, átszitálva
- 3-4 evőkanál bodzaszörp
A sziruphoz:
- 2 citrom kicsavart leve
- 2 evőkanál bodzaszörp
- 5 dkg kristálycukor
Töltelék krémhez:
- 25 dkg Mascapone
- 2 dl tejszín (magas zsírtartalmú)
- 2 evőkanál bodzaszörp
- ½ bio citrom reszelt héja
- 2-3 evőkanál porcukor, átszitálva
Elkészítés
- A sütőt 180 ° C-ra előmelegítjük. Két tortaformát kivajazunk, és sütőpapírral az alját kibéleljük.
- A vajat és a cukrot krémessé keverjük – akkor jó, amikor laza, és habos. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, miközben folyamatosan keverjük. Beleforgatjuk a citromhéjat és bodza szörpöt, majd a lisztet.
- A tésztát a két tortaformába egyenlően elosztjuk, majd elegyengetjük.
- Kb. 25-30 percig sütjük. Akkor jó, amikor elválik a tészta a tortaforma oldalától, és aranybarna a teteje. Nyomjuk meg a torta közepét az ujjunkkal – ha ruganyos, az jó!
- Miközben a torta sül, elkészítjük a szirupot: lassan felmelegítjük a cukrot, bodzaszörpöt és a citromlét egy lábasban, és addig főzzük amíg egy szirupot nem kapunk (ne legyen túl sűrű) . Hűlni hagyjuk.
- Amikor a tortalapok megsültek, kikapcsoljuk a sütőt, majd nyitott ajtónál 5-10 percig a sütőben hagyjuk őket. Utána kivesszük őket a sütőből, de a tortalapokat a tortaformában hagyjuk, és fogpiszkálóval összeszurkáljuk a felületüket. A sziruppal lelocsoljuk a felületüket, és hagyjuk a tortalapokat teljesen kihűlni.
- Amíg a sütemény hűl, elkészítjük a tölteléket: összekeverjük a Mascarpone-t a citromhéjjal és az bodzaszörppel. Egy másik tálban kemény habbá felverjük a tejszínt, majd a Mascarpone krémbe forgatjuk. Hozzáadjuk a porcukrot és megkóstoljuk. Ha nem elég édes, adjunk még hozzá porcukrot!
- Óvatosan kivesszük a tortalapokat a tortaformákból.
- Az egyik (kevésbé szép) tortalapot egy tányérra helyezzük, majd megkenjük a krémmel (adhatunk hozzá egy réteg angol citromkrémet vagy lekvárt is).
- A másik tortalappal lefedjük, majd befedjük a tortát a krémmel (csak a tetejét, teljesen vagy csupaszosan).
- Ízlés szerint és alkalomnak megfelelően dekoráljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu