A citromkrém (lemon curd) egy angol alapkrém, amit desszertek, sütemények ízesítéshez és díszítéséhez használnak. Hagyományosan délutáni teázás keretében fogyasztották lekvár helyett pogácsa, cupcake mellé vagy süteményekben töltelékként. A trifle egyik alapanyaga is.
Az eredeti fruit curd tojássárgája, cukor, gyümölcslé és gyümölcshéj krémes keveréke, azonban manapság a legtöbb recept egész tojással dolgozik, ezáltal a modern krém állaga kissé lazább. A curd elkészíthető egyéb gyümölcsökből is, angoloknál népszerű a narancs és málnakrém is, de egyéb gyümölcsök is tökéletesek, az egzotikus gyümölcsökből kimondottan különleges krémeket lehet varázsolni!
A házi lemon curd természetesen sokkal finomabb, és olcsóbb, mint a készen vásárolt termék, elkészítése sem igazán időigényes. Mivel könnyen összecsomósodhat, kétféle módon lehet ezt elkerülni – vízfürdő felett való főzéssel vagy kukoricaliszt hozzáadásával. Íme a két változat receptje:
1) Vízfürdős krém
Hozzávalók
- 4 citrom
- 4 tojás
- 10 dkg vaj
- 45 dkg cukor
Elkészítés
- A citromot lereszeljük majd egy másik tálba kicsavarjuk a levét. A tojásokat felverjük, a vajat kis kockákra vágjuk.
- Egy hőálló tálba összeöntjük a cukrot, citromlét és reszelt héjat, vajat és a tojásokat, és lábasban forró víz tetejére helyezzük. Egy fakanállal kevergetjük, mindaddig, amíg egy sűrű krémet nem kapunk (kb 10perc). Akkor jó, amikor a krém kezd leválni a fakanálról.
- Steril üvegekbe töltjük és légmenetesen lezárjuk
Tippek
- Fontos, hogy csomómentes legyen, ha mégis becsomósodna, szűrjük át egy szűrűn, mielőtt áttöltjük az üvegekbe.
- Úgy is el lehet készíteni, hogy csak a tojást, cukrot és citromlevet keverjük el sűrű krémmé a vízfürdő felett, a vajat és citrom héjat pedig a végén keverjük hozzá hűlés közben – ez az eljárás frissebb hatást ér el, és kicsit kevesebb citromhéjat igényel.
- Egészségesebb verzió: 3 tojás, 3 citrom, 10 dkg fruktóz, 5 dkg vaj, 1 ek citromhéj – elkészítéséhez alkalmazzuk a friss eljárási módot.
Lisztes krém
Hozzávalók
- 4 tojás
- 4 citrom reszelt héja és leve
- 35 dkg cukor
- 20 dkg puha vaj, kis kockákra vágva
- 1 ek kukorica liszt
Elkészítés
- Egy mini kézi habverővel habosra verjük a tojásokat, majd egy lábasban összekeverjük a többi alapanyaggal. Közepes hőmérsékleten a habverővel sűrű krémmé verjük 7-8 percen keresztül.
- Alacsony hőmérsékleten krémmé keverjük.
- Steril, forró üvegekbe áttöltjük, légmentesen lezárjuk.
Felhasználási tippek
- Alkalmazzuk trifle készítéshez vaníliamártás helyett! Citromos trifle>>
- Felhasználhatjuk joghurt, kefír ízesítéshez is.
- Tálaljuk muffin, pogácsa, palacsinta mellé lekvár helyett – reggelire, vagy délutáni teázás keretében.
- Nagyon gyors desszertet készíthetünk, ha megtöltünk néhány leveles tészta kosárkát (akár sütés előtt, akár sütés után).
- Ideális krém lehet tortatöltelékként, túrótortához, de akár cupcake feltétként is nagyon finom.
- A citromkrém néhány hétig tárolható hűtőszekrényben.
Kapcsolatos cikkek