A mini kuglóf remek ajándék lehet, vagy csodálatosan mutathat egy délutáni tea illetve kerti parti asztalon. Ez a citromos-mandulás mini kuglóf zamatos, laza, tejmentes és gyorsan összedobható. Ideális tavaszi, nyári alkalmakra -pl anyák napja, húsvét, évfordulók ünneplésére. Én csökkentettem a sütemény cukortartalmát, mert a máz elég édes, de lehet több cukrot adni a tésztához az édesszájúak számára.
Hozzávalók
- 1 ½ csésze sütőporos liszt
- ½ csésze darált mandula
- ⅓ csésze Stevia (vagy ½ csésze kristály cukor)
- 2 közepes tojás
- ½ csésze olvasztott tejmentes margarin vagy növényi olaj
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 1 csésze mandulatej
- 1 teáskanál vanília kivonat
- A mázhoz:
- 1 citrom leve
- ½ csésze porcukor
- 2 evőkanál mandulapehely, enyhén pirítva
Elkészítés
- A sütőt 180 ° C-ra bemelegítjük.
- 4 mini kuglóf tortaformát olajjal kikenünk, vagy 4 szilkon formát egy lapos tepsibe helyezünk.
- A lisztet, darált mandulát, Steviat/cukrot és a sütőport egy nagy keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a citrom reszelt héját.
- Egy kis tálban összekeverjük a megolvasztott margarint vagy olajat, mandulatejet, tojást, citromlevet és vanília kivonatot. Ezt a lisztes keverékhez öntjük és fakanállal sima tésztává keverjük.
- A tésztát a mini kuglóf formákba kanalazzuk.
- Kb. 20-25 percig szép világosbarnára sütjük. Tűpróbával leellenőrizzük, hogy átsültek-e – ha nem, akkor tovább sütjük.
- Amikor átsültek a kuglófok, kivesszük a sütőből, 5 percig pihentetjük, majd kifordítjuk őket egy rácsra. Hűlni hagyjuk.
- A citromlevet és a porcukrot sűrű, sima mázzá elkeverjük, majd a kihűlt kuglófokra csurgatjuk. Megszórjuk az enyhén pirított mandulapehellyel, és hagyjuk megdermedni a mázat.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu