Ez a gluténmentes citromtorta őrölt mandulával és kukoricadarával készül, majd sütés után citromos sziruppal locsoljuk le. Így friss és tavaszias – tökéletes délutáni teázáshoz, kerti partikra vagy különleges alkalmakra. Én hidegen sajtolt, tejmentes margarinnal készítettem, de természetesen jó a normál vaj is, ha tejtermékek nem jelentenek problémát.
Hozzávalók
- 17.5 dkg puha vaj vagy margarin
- 17.5 dkg porcukor
- 10 dkg finom kukoricadara polenta
- 1 teáskanál sütőpor
- 17.5 dkg őrölt mandula (nem mandula liszt!)
- 3 bio citrom reszelt héja,
- ½ teáskanál vanília kivonat
- 3 közepes tojás
A mázhoz:
- 50g porcukor, 2 evőkanál vízzel elkeverve
- 1 citrom leve
Elkészítés
- A sütőt 180 ° C-ra előmelegítjük. Egy közepes, kerek, csatos tortaformát kivajazunk, majd az alját kibéleljük sütőpapírral.
- Egy tálban összekeverjük a mandulát, polentát és a sütőport.
- Egy másik tálban a vajat és a cukrot krémesre verjük, majd hozzáadjuk a vaníliát.
- Belekeverjük a mandulakeverék harmadát, majd egy tojást. Ezt megismételjük kétszer.
- Végül hozzáadjuk a citrom reszelt héját, óvatosan elkeverjük.
- A masszát a tortaformába töltjük, majd az előmelegített sütő közepén 35-40 percig sütjük.
- Közben elkészítjük a citromos szirupot: a citromlevet, cukrot és a vizet egy kis lábasban felforraljuk. Amikor az állaga szirupos, lekapcsoljuk a tűzhelyt.
- Amikor a torta felszíne szép világosbarna, és a közepébe szúrt hústű vagy pálcika tisztán jön ki, kivesszük a tortát a sütőből.
- A tortát felszínét a pálcikával összeszúrkáljuk, majd a sziruppal leöntjük.
- 20 percig pihentetjük a sütőformában, hogy a torta alaposan felszívja a szirupot, majd a csatot óvatosan kikapcsoljuk, és a tortát egy rácsre tesszük kihűlni.
- Langyosan vagy teljesen kihűlve is tálalható.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu