Ez a citromos-mandulás muffin piskótaszerűen puha és levegős, annak ellenére, hogy őrölt mandulát tartalmaz a tésztája. Továbbá Stevia -t használva diétásnak is nevezhető – a cukormáz elhagyható. Ideális süti a délutáni teánk vagy reggeli kávénk mellé, illetve kerti partikra, piknikekre, kirándulásokra.
Hozzávalók
- 1 ½ csésze finom liszt
- ½ csésze őrölt mandula
- 2 tk sütőpor
- ⅓ csésze Stevia (vagy ½ csésze cukor)
- 2 közepes tojás
- ½ csésze olvasztott tejmentes margarin vagy napraforgó olaj
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 1 csésze mandula tej
- 1 tk vanília kivonat
- 2 evőkanál mandulapehely (kb)
Cukormázhoz:
- 1 citrom leve
- ½ csésze porcukor
Elkészítés
- A sütőt 180 ° C -ra előmelegítjük, majd egy muffinsütőt kibélelünk papír kosárkákkal, vagy szilikon muffinformákat egy tepsire helyezünk.
- A lisztet, őrölt mandulát, Stevia -t/cukrot és a sütőport egy nagy keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat.
- Egy kis tálban összekeverjük az olvasztott margarint vagy olajat, mandulatejet, tojást, citromlevet és a vaníliakivonatot.
- A folyékony keveréket a szárazra öntjük, és fakanállal sima tésztává keverjük.
- A tésztát a muffinformákba kanalazzuk, mindegyiket megszórjuk mandulapehellyel.
- 20 percig aranybarnára sütjük. Tűpróbát tartunk – ha átsültek, áttesszük őket egy rácsra és hűlni hagyjuk.
- A citromlevet és a porcukrot sűrű pasztává keverjük.
- Amikor a muffinok teljesen kihűltek, rájuk csurgatjuk a cukormázat.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu