A fésűkagyló nem csupán egy különleges ínyencség, de közismerten afrodiziákum is, így ideális romantikus alkalmakra. Ez a citromos fésűkagyló egy népszerű spanyol tapa recept, amit Cava pezsgővel szokás fogyasztani. De kiegészíthető elem lehet egy zöldsalátán vagy tálalhatjuk főt tésztával is. Konyhakész, azaz előfőzött, fésűkagylóval készíve elég csupán a citromos szószban átmelegíteni őket.
Hozzávalók
- 25 dkg tisztított, nyers fésűkagyló
- Só, bors
- 1 evőkanál puha vaj
- 1 gerezd fokhagyma, apírtva
- 1 citrom héja
- ½ citrom leve
- 3 ek fehérbor vagy száraz pezsgő (Cava vagy Prosecco)
- 2 evőkanál apróra vágott snidling
Elkészítés
- A fésűkagylókat hideg vízzel leöblítjük, majd papírtörlővel megszárítjuk.
- Egy serpenyőben egy kis kocka olajat felolvasztunk.
- A fésűkagylókat sóval és borssal meghintjük, majd a serpenyőbe tesszük őket egymás mellé, sorrendben. Egy percig sütjük, majd mindegyiket megfordítjuk (a sorrendnek megfelelően), és ismételten egy percig sütjük.(Fontos, hogy ne süljenek át teljesen, a közepük maradjon üveges!) Egy tányérra kiszedjük és melegen tartjuk őket.
- A citromos-vajas mártás elkészítéséhez megolvasztjuk a vajat a serpenyőben. Hozzáadjuk a fokhagymát, kevergetve egy percig sütjük. Hozzáadjuk a citrom levét és héját, majd a pezsgőt vagy bort. Hozzáadjuk az apróra vágott snidling nagy részét, és hagyjuk buborékolni.
- Amikor egy krémes mártást kapunk, a fésűkagylókat visszatesszük átmelegedni, sózzuk, borsozzuk és kb 1 percig fedő alatt pároljuk.
- A kagylókat azonnal tálaljuk a mártással leöntve és a maradék apróra vágott snidlinggel megszórva.
Kapcsolatos receptek
- Valentin napi receptek
- Kagyló receptek
- Fésűkagyló receptek
- Citromos receptek
- Romantikus ételek
- Tapas receptek
Zest.hu