Ez a citromos falafel tökéletes tavaszi, nyári kerti partikre, bulikra, piknikre és kirándulásokra. Hagyományos módon készül, így az eredmény ropogós, de belül puha. A citrom és a zöldfűszerek pedig különleges aromát biztosítanak. Továbbá vegán, alacsony szénhidráttartalmú és glutén-mentes, így a legtöbb diéta keretében fogyasztható. Tálaljuk pitában salátával és humusszal, vagy falatként tahini mártással, vagy zöldsaláta kiegészítőjeként.
Hozzávalók
- 15 dkg száraz csicseriborsó, egy éjszakán át beáztatva
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 2 teáskanál őrölt koriander
- 2 gerezd fokhagyma, préselve
- 1 nagy bio citrom reszelt héja
- 2 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem
- 2 evőkanál apróra vágott friss menta levél
- 2 ek csicseriborsóliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- Só bors
- Olaj
Elkészítés
- A csicseriborsót egy éjszakán át egy nagy tál vízben beáztatjuk.
- Másnap egy keverőtálban a lecsepegtetett csicseriborsót, fűszereket, citromhéjat, zöldfűszereket és csicseriborsólisztet összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk (ízlés szerint adhatunk hozzá egy csipet cayenne-t is).
- A keverék felét konyhai robotgépbe tesszük, majd eldolgozzuk. Akkor jó, amikor kuszkuszra hasonlító morzsát kapunk. Megismételjük a maradék keverékkel.
- A két keveréket jól összedolgozzuk, letakarjuk, és 2 órán át hűtőszekrényben pihentetjük.
- A keverékhez hozzáadjuk a sütőport, majd egy kanál segítségével kis pogácsákat vagy golyókat formálunk – ha szétesnek, adjunk hozzá még csicseriborsólisztet.
- A falafeleket egy tányérra helyezzük.
- Olajat hevítünk egy kis, mély serpenyőben majd egyszerre Kb 4-5 falafelt kisütünk. Amikor minden oldalon szép barnák, egy papírtörölközővel bélelt tányérra kiszedjük őket, és alaposan lecsepegtetjük.
- Megismételjük a maradék falafel sütését, ha szükséges, öntünk a serpenyőbe még olajat.
- Melegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
- Falafel receptek
- Citromos receptek
- Zöldfűszeres receptek
- Vegán receptek
- Gluténmentes receptek
Zest.hu