A garnélarák a nyári grill szezon egyik legalkalmasabb harapnivalója, hiszen grillezése gyors és egyszerű, a pácokat előre el lehet készíteni – de ha nincs erre időnk, nem szükséges órákon át pácolni. A következő grillezett garnéla recept egy friss, citromos páccal és öntettel készül, amely nagyon finom nyári vacsorákra vagy grill-partikra..
Hozzávalók
- 20 db(kb 1kg) garnélarák (nyersen, tisztítva)
- 50 ml olívaolaj
- 2 ek friss citrom leve
- 2 gerezd fokhagyma (préselve)
- 1 tk aprított kakukkfű
Tálaláshoz
- 10 dkg feta sajt vagy kecskesajt
- 2 paradicsom (kb 15dkg)
- Őrölt bors
- 1 ek olívaolaj
- 2 ek citrom leve
- 1 ek mentalevél aprítva
Elkészítés
- Az olívaolajat keverjük el a citromlével, fokhagymával és a kakukkfűvel. A rákokat öntsük le, és hagyjuk állni a pácban fél órát. Áztassunk be 4 fapálcikát.
- Melegítsük be a grillsütőt vagy grill serpenyőt, majd készítsünk nyársakat.
- Grillezzük 2-3 percig mindkét oldalon – addig, amíg a rákok rózsaszínné válnak. Ne süssük túl, mert rágós lesz!
- A paradicsom húsát vágjuk ki, és aprítsuk fel. A feta sajtot morzsáljuk szét.
- A kész nyársakat helyezzük egy tányérra, szórjuk meg a paradicsommal és fetával, majd locsoljuk le a citromlével és olajjal.
- Melegen tálaljuk.
Tippek
-
Fontos, hogy nyers garnélarákot alkalmazzunk – ami már rózsaszín, az félkész, és nem veszi át a pác zamatát. Nyers garnélarákokat fagyasztva lehet vásárolni jobb halboltokban.
-
A garnéla nyársakat tálaljuk meleg körettel vagy salátával.
-
Hidegen kiváló mártogatósokhoz – tálaljuk fogpiszkálóval, vagy koktél pálcikákkal, a maradékot szendvicsekhez is felhasználhatjuk.
Remek étel lehet piknikekre – ha lehet, előre grillezzük meg, mert könnyen megromlanak. A kész (de a nyers!) garnélákat is csakis hűtőtáskában tároljuk. A maradékot dobjuk ki! -
Bár a grillezett garnéla falatok egy nyárias mediterrán étel, egész évben remek fogás vagy snack lehet laza és formális partikon egyaránt.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu