A cupcake az angol cukrászat egyik leghíresebb exportja. A cupcake azonban kissé eltér a muffintól – tésztája ugyanis piskótaszerű, teteje lapos. Éppen ezért alaklomnak megfelelően könnyen és változatosan dekorálható. A citromos tortácska (lemon cupcake) az egyik legnépszerűbb alaprecept, amely díszíthető vajkrémmel vagy cukormázzal is.
Hozzávalók
- 10 dkg puha vaj vagy margarin
- 10 dkg kristálycukor
- 10 dkg átszitált sütőporos liszt
- Fél citrom reszelt héja
- 2 tojás
- Vajkrémhez: 2 tk citromlé, 5 dkg vaj, 10 dkg porcukor, fél citrom reszelt héja
- Cukormázhoz: 10 dkg porcukor, 2-3 ek friss citromlé
Elkészítés
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- Elektromos kézi mixerrel a vajat és cukrot világos krémmé verjük. Belekeverjük a citromhéjat.
- Hozzáadjuk egyenként a tojásokat, majd hozzászitáljuk folyamatosan a lisztet, miközben a mixert lassabbra állítjuk.
- A tésztát muffinsütő vagy szilikon muffin formákba töltjük. 15-20 percig sütjük.
- Rácson hűlni hagyjuk.
- Közben a vajkrémet vagy cukormázat kikeverjük, ezzel a tortácskákat lefedjük. A cukormázas tortácskák tetejét keményedni hagyjuk.
Tippek
- A tortácskákat alkalomnak megfelelően dekorálhatjuk ehető csillámporral, színes cukorkákkal, tortadarával vagy fondant, marcipán figurákkal. A cukormázas tortácskák tetejére dekor tollal rajzolhatunk rájuk motívumokat, számokat, betűket.
- Az eredeti, angol recept 12.5 dkg liszet, cukrot és vajat ír elő. A hagyományos, angol piskóta receptje alapján azonban a felütött tojásokat le kell mérni, majd ugyanannyi vajat-lisztet-cukrot kell kimérni. Így kapunk tökéletes piskótatésztát.
- Ha a tortácskák teteje túl magasra sül, a púpokat vágjuk le, miután kihűltek. Ez azonban elkerülhető, ha a mufiinsütő formákat csupán félig töltjük meg a tésztával.
- A citromos tortácska a nyári angol tea-partik egyik slágere, ugyanis nagyon jól kiséri az angolos teát. Remek sütemény lehet ünnepi alkalmakra, gyerekzsúrokra is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu