Az ázsiai konyha egyik jellegzetes technikája az, hogy a húsokat vékony csíkokra vágják, és forró olajban gyorsan kisütik – de nem egyszer, hanem kétszer. Így készül a kínai citromos csirke is, amely egy hagyományos Kantoni étel. Az első sütést előre el lehet végezi (akár előző nap is), amely megkönnyíti egy ebéd vagy vacsora készítését, hiszen egyéb fogásokra tudunk így koncentrálni.
Hozzávalók
- 50 dkg csirkemell filé
- 1 tojássárgája (felverve)
- 1 ek víz
- 2 tk szójaszósz
- 2t k rizsbor (vagy száraz Sherry)
- 3 tk kukorica (vagy étkezési) keményítő
- Extra kukorica keményítő
- Mogyoró olaj
Citromos szósz
- 80 ml frissen préselt citromlé
- 2 ek víz
- 1 ek rizsbor (vagy száraz Sherry)
- 1 tk cukor
- 2 tk kukoricakeményítő
- 1 ek extra víz
- 4 újhagyma, vékony karikákra vágva
Elkészítés
-
A csirkemelleket vágjuk fel 1cm vastagságú csíkokra. Egy mini habverővel keverjük el a tojássárgáját, vizet, lisztet, rizsbort és szójaszószt. Öntsük le a csirke csíkokat, keverjük el, majd pihentessük 10 percig.
-
A csirkecsíkokat forgassuk meg az extra lisztben (búzalisztet is alkalamazhatunk) – és helyezzük őket egyenként egy tányárra.
-
Egy wokban melegítsünk fel kb 5cm-nyi olajat, és amikor forró (és elkezd füstölni), tegyünk bele annyi csirkecsíkot, hogy az olaj elfedje. Süssük ki őket aranysárgára, majd csepegtessük le papírtörlőkön. Süssük ki a köv adagokat.
-
A csirkecsíkokat pihentetjük addig, amíg a citromos szószt elkészítjük.
-
Egy másik serpenyőbe öntsük össze a citromlevet, rizsbort és cukrot – főzzük fel, és kevergessük, amíg a cukor elolvad. Az extra vizet keverjük el a kukoricalisztttel, és öntsük a sziruphoz. Forraljuk fel megint, és kevergessük 1-2 percig. Amikor egy sűrű szirupot kapunk, vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni.
-
A wokból öntsük le a kihült olajat, és töröljük ki. Melegítsük fel megint, és amikor forró, öntsünk bele friss olajat – süssük át ismételten a csirkecsíkokat (egy adagban) kb 2 percig, ez alkalommal ropogóssá – azaz akkor jó, amikor barna lesz a színük (de nem égett!). Csepegtessük le papírtörlőn.
-
Tálaljuk egy nagy tányéron vagy tálban – öntsük le a citromos sziruppal és dekoráljuk az újhagyma szeletekkel.
Tippek
-
Az első sütést előre is el tudjuk készíteni – sőt a citromos szirupot is.
-
Modernizálhatjuk úgy, hogy a második sütés helyett grillsütőn grillezzük 1-2 percig, amíg grill csíkokat kapunk, majd öntsük le a felmelegített citromos szósszal! Gyors grill étel lehet így grill-partikon!
-
A kínai citromos csirke mellett próbáljunk egyéb egyszerű kínai recepteket is!
Zest.hu