Ez a tejmentes citrom és passiógyümölcs torta meglehetősen időigényes, de a krémeket előző nap el lehet készíteni. Az eredmény megéri az időt és a fáradságot, különösen egy különleges alkalomra (pl évfordulók, anyák napja, születésnap, Valentin-nap stb.). A torta alkalomnak megfelelően kisüthető kerek, szögletes vagy speciális motívumú tortaformában – én egy szív alakú szilikon tortaformát használtam. Ha a tejtermék nem jelent problémát, akkor nyugodtan lehet normál krémsajtot alkalmazni.
Hozzávalók
A tortalaphoz:
- 25 dkg puha (tejmentes) margarin
- 35 dkg sütőporos liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipetnyi só
- 20 dkg cukor
- 1 teáskanál vanília paszta
- 2 bio citrom reszelt héja és leve
A krémtúrós töltelékhez:
- 4 evőkanál cukor
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 350ml maracuja gyümölcslé
- 3 tojássárgája
- 2 db maracuja (passiógyümölcs)
A bevonathoz:
- 20 dkg vegán krémsajt
- 2 evőkanál porcukor
- 1 teáskanál vanília kivonat
- Passiógyümölcslé és citromlé
A maracuja mázhoz:
- 250ml passiógyümölcslé
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- ½ citrom leve
- 2 db passiógyümölcs (maracuja)
Elkészítés
- Először elkészítjük a krémtúrós tölteléket. Egy keverőtálban egy kis habverővel sima pasztává keverjük a cukrot, étkezési keményítőt és egy kanál passiógyümölcslevet. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, és simára keverjük. Hozzáadjuk a maradék gyümölcslevet majd egy kis lábasba öntjük.
- Alacsony hőfokon felmelegítjük, de nem forraljuk fel! Óvatosan kevergetjük kb. 8-10 percig, amíg a keverék besűrűsödik. Sűrű krémet kell kapnunk (de vegyük figyelembe, hogy hűlés közben még jobban besűrűsödik majd). Egy tálba kanalazzuk, majd hagyjuk teljesen kihűlni (időnként megkeverjük). A passiógyümölcs kikapart húsát belekeverjük. Hűtőszekrényben pihenetjük. (2-3 napig eláll).
- A sütőt 170 ° C-ra előmelegítjük. Egy mély tortaformát kivajazunk és kibéleljük az alját sütőpapírral (ez nem szükséges, ha szilikon tortaformát használunk).
- A margarint, cukrot, vaníliát és egy csipet sót világos krémmé verünk egy elektromos habverővel. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, minden egyes adagolás után alaposan elkeverve. Hozzáadjuk a citrom reszelt héját és a vanília pasztát, majd beleszitáljuk a lisztet és a sütőport. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a citromlevet, és sima tésztává keverjük.
- A tésztát az előkészített tortaformába töltjük, elsimítjuk a felületét. Kb. 45 percig sütjük, vagy addig amíg a közepébe szúrt pálcika vagy tű tisztán jön ki.
- Kikapcsoljuk a sütőt, és kinyitjuk az ajtaját – így hagyjuk a tortát lassan lehűlni – először 5 percig a nyitott sütőben, majd a sütőből kivéve és a formában hagyva továbbá 10 percig. Áttetsszük egy rácsra teljesen kihűlni. A díszítésig hűvös helyen tároljuk.
- A tortát vízszintesen félbevágjuk. A felső felét egy tányérra helyezzük. Az alsó felét megkenjük a krémmel, majd a felső felé óvatosan rányomjuk. Eltávolítjuk a torta oldalára kinyomódott krémet.
- A bevonatot krémesre keverjük. Megkóstoljuk és ízlés szerint adunk hozzá még cukrot vagy citromlevet.
- Spatula segítségével bevonjuk a tortát – ízlés szerint befedhetjük vastagon, félmeztelenül vagy meztelenül. A tortát legalább 1 órán át hűtőszekrényben pihentetjük.
- Amíg a sütemény pihen, elkészítjük a maracuja mázat. Egy kis lábasban csomómentesre keverjük a cukrot, a étkezési keményítőt és egy kanál maracuja gyümölcslevet. Adunk hozzá még több gyümölcslevet, és lassú tűzön óvatosan sűrű, sima mártássá főzzük. Hozzáadjuk a citromlevet, és hagyjuk kihűlni. Egy szép, fényes szószt kapunk, amibe belekeverjük a passiógyümölcs húsát és magját. Pihentetjük.
- Amikor a máz teljesen lehűlt, a torta tetejére öntjük, engedve, hogy lecsurogjon a torta szélein. A tortát legalább egy órán át a hűtőszekrényben tároljuk, hogy a máz megdermedjen.
Kapcsolatos receptek