Ez a citromos-áfonyás kuglóf különösen jól esik tavasszal teázás-kávézás mellé vagy reggelire, uzsonnára is jó. Nagyon könnyen elkészíthető, akár gyerekek által is. Az áfonya lehet vörös vagy kék, sőt, aszalt meggyet vagy cseresznyét is lehet alkalmazni. Könnyen tejmentes is lehet megfelelő margarinnal készítve.
Hozzávalók
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 15 dkg porcukor
- 2 citrom reszelt héja
- 1 citrom leve
- 4 tojás
- 1 tk vanília esszencia
- 25 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 10 dkg szárított áfonya
Elkészítés
- A sütőt 160 C fokra előmelegítjük.
- A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd beleforgatjuk a citromhéjat és levet.
- Egyenként belekeverjük a tojásokat.
- Egy másik keverőtálba összeszitáljuk a lisztet, sütőport és a sót. Ezt a vajas masszába keverjük.
- Beleforgatjuk az áfonyákat.
- A tésztát egy kivajazott, közepes méretű kuglófformába vagy szilikon formába öntjük, majd kb. 50 percig világos barnára sütjük.
- Tűpróbával leellenőrizzük. Ha átsült rendesen, kivesszük a sütőből és kb.10 percig hűlni hagyjuk a formában, majd egy tálra kiborítjuk.
- Amikor teljesen kihűlt, enyhén megszórjuk porcukorral.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu