A mediterrán térség egyik kedvenc alapanyaga a tintahal. Ez nem csoda, hiszen egyszerűen és változatosan készíthetünk fantasztikusan finom ételeket belőle. Példa erre ez az olasz citromos-chilis tintahal, amit fogyaszthatunk antipastiként Prosecco mellé, vagy remek egy nyári laza ebédre, zöldsalátával tálalva.
Hozzávalók
- 4 egész tisztított nyers tintahal
- 1 evőkanál édesköménymag
- Só és frissen őrölt fekete bors
- 1 nagy citrom reszelt héja és leve
- Extra szűz olívaolaj
- 2 piros chili apróra vágva
- 1 marék friss menta vagy petrezselyem
- 1 citrom a tálaláshoz
Elkészítés
- Egy éles késsel a tintahalakat mélyen bemetsszük, mintha szeletelnénk, de csak félig vágjuk be, nem végig. Tehát a tintahalak maradjanak egészben.
- Egy mozsárban összezúzzuk az édesköménymagot, majd adunk hozzá kevés sót és borsot.
- Ezzel bedörzsöljük a tintahalakat, a vágások között is.
- Bemelegítjük a grillsütőt vagy egy grillserpenyőt felhevítünk. Amikor forró, két-három percig átsütjük a tintahalakat, félpercenként forgatva. Akkor jó, amikor a tintahal megszilárdul, és fehérré változik, a bőre kissé csíkos. Nem szabad túlsütni, mert rágós lesz.
- Közben kimagozzuk és vékonyan felszeleteljük a chilit, apróra vágjuk a zöldpetrezselymet.
- A citrom levét kicsavarjuk, és háromszor annyi olívaolajjal elkeverjük. Hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a chilit, aprított zöldfűszert és egy csipet sót és borsot. Ezt a grillezett tintahalakra öntjük.
- Citrom gerezddel tálaljuk.
Kapcsolatos recptek
Zest.hu