A húsgombóc világszerte kedvelt, éppen ezért rengeteg nemzetközi verziója létezik. A citromos húsgombóc egy mediterrán variáció, amit egy gombás mártással tálalunk. Nagyon egyszerűen, és aránylag gyorsan elkészíthető, kezdők is bevállalhatják..
Hozzávalók
- 50 dkg sertés darálthús
- 1 kis hagyma, aprítva
- 1 maréknyi petrezselyem zöld, durván aprítva
- 1 fényezetlen citrom reszelt héja
Mártáshoz
- 25 dkg csiperke gomba
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 ek félszáraz Sherry
- 1 ek olívaolaj
- 10 dkg sűrű tejföl (vagy görög joghurt)
Elkészítés
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- Egy robotgéppel eldolgozzuk a húsgombóchoz szükséges hozzávalókat. Sózzuk, borsozzuk, átgyúrjuk. A masszából kb 15 gombócot formálunk, egy olajozott tepsibe tesszük, majd 25 percig sütjük.
- Közben a gombákat egy másik hőálló edénybe tesszük, a fokhagymát rápréseljük, majd olajjal lelocsoljuk. 10 percig sütjük a gombócok mellett – ha nem fér el a két tepsi egymás mellett, akkor az alsó polcon sütjük a gombát, de kissé tovább.
- A sütőből kivesszük a gombát, és a tűzhelyre helyezzük, belekeverjük a tejfölt és sherryt, sűrű szósszá főzzük. Belekeverjük a petrezselyem zöld másik felét.
- A gombócokat tálalás előtt leöntjük a gombás mártással.
Tippek
- Tálaljuk melegen főtt spagettivel vagy krumplipürével.
- A maradék hidegen ideális szendvicstöltelék, de feldobhat egy zöldsalátát is.
- Csiperke gomba helyett más gombával is elkészíthetjük. Ha nagyok a gombák, vágjuk félbe, vagy szeleteljük fel őket.
- A citromos húsgombóc gombás mártással ideális családi ebéd vagy vacsora lehet hétköznap, de akár hétvégén is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu