A grillsajt nagy előnye, hogy szuper gyorsan elkészíthető és változatosan felhasználható. Továbbá meglehetősen kiadós, így akár főételként is fogyasztható. A következő citromos grillsajt tíz percen belül az asztalon lehet.
Hozzávalók
- 2 kis citrom
- 1 tk méz
- 2 ek olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma, préselve
- 25 dkg grillsajt (pl halloumi)
- Tengeri só, bors szemek (kb1 tk)
Elkészítés
- A grillsütőt előmelegítjük. Az egyik citromot fél centis karikákra szeleteljük, a másik levét kicsavarjuk.
- Egy kőmozsárban a fokhagymát, borsot, sót eldolgozzuk, majd belekeverjük a mézet, citromlevet és olajat.
- A sajtot másfél centis hasábokra felszeleteljük, a mázban megforgatjuk, majd egy tepsiben, egymás mellé elrendezzük.
- A citrom szeleteket is megforgatjuk a mázban, majd a sajtra helyezzük.
- Forró grill alatt néhány percig sütjük – amikor a sajt barna, a citrom karamellizálódik, mindkettőt megfordítjuk, és a másik oldalon is átsütjük.
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk zöldsalátával és pita kenyérrel (a lepényt is grillezzük át 1-1 percig mindkét oldalon). A grill sajttal meg is tölthetjük a lepényt – csupán vágjunk be egy zsebet.
- Ha nincs háznál pita kenyér, bagett vagy zsemle is megteszi – fantasztikus szendvics készíthető néhány kiegészítő elemmel (pl uborka, paradicsom szeletek).
- Ha a citromkarikák túl nagyok, vágjuk félbe!
- A citromos grillsajt remek brunch-ra, laza ebédként vagy gyors vacsoraként. Tálalhatjuk előételként is egy mediterrán menüben – pl zöldsaláta kiegészítőjeként.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu