A citromos keksz nem csupán egy nagyon egyszerűen elkészíthető aprósütemény, de alkalomnak megfelelő formákkal szaggatva nagyon szép dísz vagy akár ajándék is lehet.
Hozzávalók
- 20 dkg liszt
- 7 dkg porcukor
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 1 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tk citrom esszencia
Elkészítés
- A cukrot és a lisztet egy keverőtálba összeszitáljuk. A vajat kockákra vágjuk, elmorzsáljuk a liszttel.
- Hozzáadjuk a felvert tojást, reszelt citromhéjat és esszenciát. Tésztává gyúrjuk.
- A tésztát folpackba csomagolva fél órán át a hűtőszekrényben pihentetjük.
- 180 fokra előmelegítjük a sütőt.
- A tésztát lisztezett deszkán 5 mm vastagra kinyújtjuk, majd formákat szaggatunk belőle. Ha akasztani szánjuk, ne felejtsünk lyukat szúrni a formákra egy pálcikával.
- 10-12 percig világosra sütjük, majd rácson hűlni hagyjuk.
Tippek
- Dekoráció: amikor a kekszek kihűltek, szórjuk meg porcukorral, vagy cukormázzal rajzoljunk rájuk mintákat!
A kekszeket mi karácsonyi mintákkal szaggattuk. A keksz friss és citromos íze miatt kiváló egyéb alkalmakra is díszként vagy ajándékként – pl virággal szaggatva anyák napjára, szívvel szaggatva valentin napra stb. - Nagyon szép kekszeket kapunk, ha a kihűlt kekszeket fondant mázba belemártjuk. Ennek készítése roppant egyszerű: 10 dkg porcukrot egy tálba szitálunk, majd 1-2 ek vizet lassan beleverünk addig, amíg egy selymes, sűrű mártást nem kapunk. A kekszek egyik oldalát belemártjuk, majd ehető metál golyókkal, csillámmal megszórjuk. Hűlni hagyjuk. Ez a verzió ideális ajándékként is, alakomnak megfelelő mintákkal szaggatva.
- A kekszet el lehet készíteni teljeskiőrkésű liszttel is – vagy fele-fele arányban.
- A citromos keksz egy nagyon egyszerű és finom aprósütemény, amit alkalomnak megfelelően lehet módosítani.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu