A fokhagymás-chilis garnéla a mediterrán országok egyik alapétele. Különösen népszerű tapas és meze menükben, az olaszok antipastiként is fogyasztják. 10 percen belül elkészíthető, így otthon is tudjuk élvezni, vagy vendégváró, ünnepi menükben is tálalhatjuk. Ha lehet, nyers garnélát alkalmazzunk, ami lehet fagyasztott is, csak engedjük fel sütés előtt.
Hozzávalók
- 20 dkg tisztított, nyers garnélarák
- 1 piros chili
- 2 gerezd fokhagyma
- Olívaolaj
- 1 kis kocka vaj (opcionális)
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 1 evőkanál friss fűszernövény, ízlés szerint lehet zöldpetrezselyem, menta, bazsalikom, koriander, kapor stb
Elkészítés
- A chilit kimagozzuk, húsát apróra vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk és vékonyan felszeleteljük.
- Egy wokban vagy mély serpenyőben egy evőkanál olajat felhevítünk, majd közepes hőfokon megpirítjuk a chilit és a fokhagymát kb 1 percig.
- Amikor a fokhagyma kezd barnulni, hozzáadjuk a vajat (ha használunk) és a garnélákat. Egy percig kevergetve sütjük.
- Hozzáadjuk a citromlevet, hagyjuk pár másodpercig buborékolni.
- Lekapcsoljuk a tűzhelyt, és lefedjük. Pár percig pihentetjük, hogy a garnélarák megfelelően átsüljön a gőzben (ez nem szükséges, ha előfőzött garnélarákot használunk). Hozzáadjuk a citrom reszelt héját és a zöldfűszert.
- Melegenvagy szobahőmérsékleten is tálalhatjuk.
Tipp: Ez a recept nagyon könnyen ázsiai jellegű lehet – csupán a végén adjunk egy kanál szójaszószt hozzá; citrom helyett lime-t, vaj helyett szezámolajat. Tálalás előtt szórjuk meg apróra vágott koriander levelekkel és esetleg pirított szezámmaggal. Voilà!
Kapcsolatos receptek