A következő citromos, mákos zabpehely muffin szuper tavaszi ínyencség, amit nagyon gyorsan összedobhatunk. Ráadásul a normál sütiknél egészségesebb is, így ideális egészségtudatos, diétás étrendekbe..
Hozzávalók
- Másfél csésze liszt (lásd tippek)
- 1 csésze zabpehely
- Fél csésze nádcukor (világos)
- 2 ek mák
- 2 tk sütőpor
- Fél tk szódabikarbóna
- 1 nagy tojás
- Negyed csésze repceolaj (vagy napraforgó)
- Három-negyed csésze tej vagy zabtej
- 1 citrom reszelt héja
- 1 ek citromlé
- Feltéthez: negyed csésze zabpehely, 1 ek nádcukor, 1 ek vaj
Elkészítés
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- Egy nagy keverőtálban összekeverjük a lisztet, zabpelyhet, sütőport, szódabikarbónát, mákot és a cukrot.
- Egy másik edényben felverjük kissé a tojást, beleöntjük az olajat, tejet.
- Belereszeljük a citrom héját majd belecsavarunk 1 kanálnyi citromlevet. Elkeverjük, majd a lisztet keverékhez töltjük.
- A tésztát egy lapáttal átkeverjük majd szilikon muffinformákba vagy papírkosárkákkal kibélelt muffinsütőbe töltjük.
- A nádcukrot elmorzsáljuk a vajjal és zabpehellyel. Ezt a muffinok tetejére szórjuk, kissé lenyomkodjuk a tésztába.
- A forró sütőben kb 20 percig világosbarnára sütjük.
- Rácson hűlni hagyjuk.
Tippek
- Tálaljuk hétvégi reggelire, brunchra tea-kávé mellé.
- Remek tízórai, uzsonna lehet gyerekek számára – jó időben becsomagolhatjuk piknikre és kirándulásokra is.
- A liszt lehet teljes kiőrlésű, tönköly vagy glutén-mentes keverék is.
- A cukros feltét elhagyható, így diétásabb lesz a sütemény.
- A citromos, mákos zabpehely muffin egy kiadós sütemény, sokáig laktató hatást kelt, így ideális diétás és egészségtudatos étrendekbe.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu