Az Amaretti kesz egy olasz ínyencség, amit kávé kisőréjeként fogyasztanak reggelente az olaszok. Mandulából és tojásfehérjéből készül, amit alkalom szerint lehet ízesítni. Ez a citromos Amaretti kesz egy friss verzió, ideális tavaszi, nyári alkalmakra. Az Ameretti kesz nem tartalmaz se lisztet, se tejterméket, se zsiradékot, azaz glutén-mentes, tejmentes és zsírmentes, így több diétába is passzol. A cukrot lehet redukálni, így egészségesebbé varázsolhatjuk. Általában másnap finomabb, mint a sütés napján (az igazi keksznek kívül ropogósnak kell lenni, belül puhának, majdnem omlósnak). Ideális teázás, kávézás mellé, anyák napjára, húsvétra vagy kerti partikra, piknikre, kirándulásokra. Hagyományos Amaretti keksz recept>>
Hozzávalók
- 3 tojásfehérje
- 20 dkg darált mandula
- 15 dkg cukor
- 2 bio citrom reszelt héja
- 1 evőkanál limoncello vagy friss citromlé
- Porcukor
Elkészítés
- A sütőt 160ºC-ra előmelegítjük. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk.
- A citromhéjat, mandulát és a cukrot egy tálban elkeverjük.
- Egy másik tálban a tojásfehérjét kemény habbá felverjük majd óvatosan a mandulás keverékbe hajtjuk.
- Hozzáadunk 1 evőkanál limoncellot vagy friss citromlevet és sima tésztává keverjük.
- Körülbelül 15 golyót készítünk a keverékből. Ha ropogós verziót szeretnénk, akkor forgassuk meg őket porcukorban!
- A golyókat a sütőlapra helyezzük, elegendő helyet hagyva közöttük.
- Kb. 15 percig aranysárgára sütjük a kekszeket.
- Néhány percig hűlni hagyjuk a tepsiben, majd egy tányérra átszedjük őket.
- Porcukorral közvetlenül a tálalás előtt meghintjük a kekszeket.
- Légmentesen tároljuk.
Kapcsolatos cikkek