A marokkói konyha egyik legfontosabb alapanyaga a sóban eltett citrom (lamoun makbouss). Delikben lehet kapni, de borsos áron, pedig nagyon egyszerűen elkészíthető házilag. Valójában sóval pácolt és tartósított citromról van szó, amely hónapokig felhasználható, így érdemes 1-2 üveggel készíteni, főleg ha kedveljük az észak-afrikai és mediterrán ízeket. Íme az alaprecept..
Hozzávalók
- 10 bio (vagy fényezetlen) kis citrom
- 10 ek tengeri só
- Kb 3-4 citrom frissen préselt leve
Elkészítés
- 1 nagy vagy 2 kisebb üveget sterilizálunk.
- A citromokat átmossuk, szárazra töröljük, a két véget levágjuk. Minden citromot az egyik végén felállítjuk, és négy gerezdet vágunk bele egy késsel, kb a háromnegyedéig (azaz nem vágjuk végig).
- Minden citromba 1-1 kanál sót töltünk, majd szorosan az üvegbe nyomjuk őket.
- Az üveget légmentesen lezárjuk.
- 3-4 napig hűvös, sötét helyen (pl kamrában, hűtőben) puhulni hagyjuk, majd még jobban lenyomkodjuk az eresztett lében.
- A kicsavart citromlével leöntjük, úgy, hogy teljesen ellepje a citromokat.
- Légmentesen lezárjuk. Legalább 1 hónapig hűvös helyen pácolni hagyjuk.
Tippek
- Felhasználás előtt a citromokat vízzel leöblítjük.
- A sóval pácolt citromot általában tagine és kuszkusz készítéséhez alkalmazzuk, de ideális egyéb, pl. mediterrán jellegű vagy különleges ételekhez is. Többnyire csak a citromhéjat használjuk, a citrom húsát nem szokás (persze van kivétel).
- Lehetőleg mini, vékony héjú citrommal készítsük!
- A fenti recept a marokkói alaprecept – a pácot lehet gazdagítani fűszerekkel, főleg ha salátákhoz készítjük elő. Például a fenti recepthez adjunk 2-3 db friss babérlevelet, 2 db fahéj rudat és néhány szem borsot vagy koriander magot. De adhatunk hozzá egyéb fűszereket is – pl kakukkfű, édeköménymag, római kömény stb.
- A sóban eltett citrom hónapokig, sőt akár egy évig is felhasználható, ha megfelelően (hűtőszekrényben, légmenetesen lezárva) tároljuk.
Receptek sóban eltett citrommal
- Marokkói pikáns kuszkusz
- Citromos kuszkusz saláta
- Paradicsomos padlizsán
- Citromos bárány tagine
- Grillsajt, csicseriborsó és quinoa saláta
- Sült pulykacomb marokkói módon
- Marokkói sült csirke
Zest.hu