A következő citromos-mákos muffin friss illata tavaszt varázsol az asztalunkra, míg kábító hatása könnyen elfejteti velünk a téli szürkeséget! A recept kissé eltér a szokástól, de nagyon egyszerűen elkészíthető, akár kezdők is kipróbálhatják..
Hozzávalók
- 35 dkg liszt
- 1 ek sütőpor
- 10 dkg cukor (nád)
- 2 ek mák
- 5 dkg vaj vagy margarin
- 1 nagy tojás, kissé felverve
- 2 dl tej
- 1 citrom reszelt héja és leves
Elkészítés
- A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
- A lisztet egy keverőtálba szitáljuk a sütőporral, mejd elkeverjük a cukorral.
- A mákot száraz serpenyőben 30 másodpercig megpirítjuk, közben kevergetjük. A liszthez töltjük.
- A vajat megolvasztjuk, a tejjel, tojással, citromlével és héjjal elkeverjük. A liszthez öntjük, elverejük. A keletkezett tészta legyen nyúlós, és ragadós – ha túl kemény, adjunk hozzá még tejet.
- A tésztát kosárkákkal kibélelt muffin sütőbe, vagy szilikon muffinsütőbe töltjük, 25-30 percig világos barnára sütjük.
- Rácson hűlni hagyjuk.
Tippek
- A tésztát mini kosárkákba vagy szilikonfármákba is tölthetjük – ez ideális gyerekek számára vagy partikra, ajándékba.
- A liszt lehet normál, finomított búzaliszt, de a sütemény egészségesebb teljeskiőrlésű lisztből vagy tönkölylisztből készítve.
- Allergiák: tejre allergiások számára elkészíthető margarinnal vagy olajjal, tej helyett növényi tejjel. Lisztérzékenyek számára ideális a hajdina vagy barnarizs liszt.
- A citromos, mákos muffin finom tea-kávé kísérő, különösen passzol angol tea mellé.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu