A citromkrémes túrótorta egy egyszerű, friss desszert. Mivel nagyon mutatós is, így remekül zár egy vendégváró menüt. Bár egy tipikus nyári desszert, egész évben élvezhető, ha maradt a házilag befőzött citromkrémből!
Hozzávalók
- 15-20 dkg háztartási keksz
- 50 dkg német sovány túró
- 1 csésze citromkrém
- 5 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 2 tojás
- 2 bio citrom reszelt héja és leve
Elkészítés
- Egy 20×20 cm-es tepsit vagy tortaformát kicsit kivajazunk, majd kibéleljük sütőpapírral. A sütőt 165 fokra beállítjuk.
- Egy robotgéppel finom morzsává eldolgozzuk a kekszeket. A vajat megolvasztjuk és a kekszmorzsához öntjük. Tovább turmixoljuk, akkor jó, amikor az állaga nedves homokszerű. Áttöltjük a tepsibe-formába – egy kanállal egyenletes eligazítjuk, majd lenyomkodjuk.
- Kimossuk a turmixgép keverőtálját, majd a túrót, cukrot, citromlevet és reszelt citromot krémessé dolgozzuk. Hozzáadjuk a tojást, kb 30 másodpercig tovább turmixoljuk.
- Ráöntjük a kekszes alapra, majd 40 percig a sütőben kissé szárazra sütjük. (TIPP: ne ijedjünk meg, a torta széle kissé magasabb, mint a közepe –ez így jó).
- Kivesszük a sütőből és egyből leöntjük a citromkrémmel, egy lapáttal egyenletesen elsimítjuk a tetejét. Amikor lehűlt, hűtőszekrénybe tesszük egy éjszakára.
- Tálalás előtt kockákra szeleteljük.
Tippek
- Tálaljuk desszertként egy vendégváró menü végén vagy tea, kávé kísérőjeként.
- Tálalás előtt díszítsük néhány vékony citromhéj-csíkkal!
- Citromkrém helyett egyéb gyümölcskrémmel vagy zselével is elkészíthető.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu