A citromos rizottó Dél-Olaszország egyik kedvenc nyári étele, nem csoda, hiszen szinte mindenki kertjében terem citrom! A rizottó frissessége remekül kiegészíthet nyárias ételeket, továbbá kombinálható sok-sok szezonális zöldséggel. Mi spárgával párosítottuk.
Hozzávalók
- 2 ek olívaolaj
- 1 kis kocka vaj
- 1 vöröshagyma, aprítva
- 35 dkg rizottó rizs
- 2.5 dl fehér bor
- 7.5 dl forró zöldségleves
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 5 dkg reszelt parmesan sajt
- Zöldség: 1 csomag spárga vagy zöldbab, zöldborsó
Elkészítés
- Az olajat és a vajat egy nehéz aljzatú lábasban felmelegítjük, majd alacsony hőmérsékleten a hagymát üvegesre dinszteljük.
- Hozzáadjuk a rizst, majd közepes hőmérsékleten 1-2 percig átsütjük. Leöntjük a borral, és kevergetjük, amíg a bor felszívódik.
- Utána merőkanalanként töltjük a zöldséglevest a rizshez – amikor tejberizsszerű az állaga, adjuk hozzá egyből a következő adag levest! Kevergessük szinte egyfolytában, különben leragad.
- 15-20 perc múlva kóstoljuk meg. Akkor jó, ha a rizs átfőtt, de még kissé harapós (al dente).
- Közben a zöldséget gőz felett megpároljuk, majd egyből tegyük át jeges vízbe.
- Amikor a rizs elkészült, belekeverjük a citromhéjat és levet, majd a reszelt sajtot, végül a párolt zöldséget. Fedő alatt 5 percig pihentetjük.
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- Fontos, hogy a leves forró legyen, a bor pedig langyos. A lábas is fontos – ideális az öntött vas. Lásd rizottó tippek>>
- Parmesan helyett alkalmazhatunk Grana Padano sajtot is.
- Az olaszok a rizottót önmagában fogyasztják, általában a főétel előtt. Ezt a szokást nem muszáj betartanunk, nyugodtan tálalhatjuk köretként sült húsok, halak mellé – különösen passzol citromos sült csirkéhez vagy egyéb mediterrán jellegű grillezett ételekhez, de akár vegetáriánus főétel is lehet egy friss saláta kíséretében.
- A fenti citrom rizottó adag 4 főre elég – a maradékot le lehet fagyasztani (a párolt zöldség nélkül)
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu