Ez an angol stílusú citromos-mákos piskóta tökéletes torta-alap tavaszi és nyári alkalmakra, például délutáni teázásra, születésnapi vagy kerti partikra stb. Lehet növényi tejet is használni, pl jó a zabtej vagy mandulatej. A piskóta kisüthető különböző tortaformákban, és díszíthető vajkrémmel, cukormázzal, csoki bevonattal, drazsékkal vagy egyszerűen porcukorral meghintve is lehet tálalni.
Hozzávalók
- 2 csésze sütőporos liszt
- 2 evőkanál mák
- 1 csésze cukor
- 2 tojás
- 1 citrom reszelt héja és leve
- ½ csésze napraforgóolaj
- 1 csésze növényi vagy normál tej
- 1 tk vanília kivonat vagy paszta
Elkészítés
- A sütőt 180 ° C -ra előmelegítjük.
- Egy nagy vagy két kisebb szilikon tortaformát előkészítünk (pl pillangó, szív, virág, maci, tojás stb.).
- Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet és a mákot.
- Egy másik tálban felverjük a tojásokat a cukorral. Amikor világos krémet kapunk, hozzáadjuk a citrom héját és levét, az olajat, tejet és vaníliát. Jól összekeverjük.
- Ezt a keveréket hozzáadjuk a liszthez, és lapos fakanállal óvatosan sima tésztává keverjük. Ha a tészta túl sűrű, adjunk hozzá még egy kis tejet.
- A szilikon formákat megtöltjük a tésztával, és egy lapos tepsire tesszük.
- 20-25 percig sütjük, amíg a torta aranyszínű és rugalmas nem lesz. Leteszteljük pálcikával, hogy átsült-e.
- Ha a pálcika tisztán jön ki a piskótából, kivesszük a sütőből, majd hűlni hagyjuk a formában 5 percig.
- A piskótát egy rácsra kifordítjuk, teljesen hűlni hagyjuk, és alkalomnak megfelelően díszítjük.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu