A Gremolata (vagy gremolada) az olasz konyha egyik legfontosabb alapétele. Egy szemcsés szósz, amely apróra vágott petrezselyemzöldből, reszelt citromhéjból és préselt fokhagymából áll. A germolata rengeteg módon felhasználható – pl. levesekhez, tésztákhoz, egytálételekhez stb.
Eredete
A gremolata eredete homályos, bár feltételezhető, hogy a kifejezés a francia gremolade szóból ered. Ennek ellenére a gremolata kulcsfontosságú helyet foglal el az olasz konyhában. A gremolata hasonlít az argentin Chimachurri és a francia Persillade szószokhoz.
Alaprecept
- Hozzávalók: 1 közepes csokor lapos levelű zöldpetrezselyem, 1 gerezd fokhagyma, 1 bio citrom reszelt héja
- Elkészítése: a megmosott leveleket szárazra töröljük, majd nagyon apróra felvágjuk (kb ¾ bögrényit kapunk). Egy tálban összekeverjük az zöldpetrezselymet, préselt fokhagymát és citromhéjat. Lehet aprítógépet vagy mozsártörőt is használni ehhez, de maradjon a keverék szemcsés, azaz ne pürézzük vagy törjük túl.
- Tippek: fontos, hogy friss alapanyagokat alkalmazzunk – se a fonnyadt zöldpetrezselyem levél, se a száraz fokhagyma nem alkalmas a recepthez. Lehetőleg találás előtt 5-10 perccel készítsük el a gremolatát. A maradékot pedig 24 órán belül használjuk fel!
Modern verziók
- A Gremolata más citrusfélékkel is elkészíthető (pl.lime, narancs, grapefruit stb).
- A zöldfűszer is lecserélhető, érdekes verziót kapunk koriander, menta vagy zsálya levéllel (vagy fele-fele arányban is kombinálhatjuk a zöldfűszereket).
- Különleges verziókban fokhagyma helyett finomra reszelt friss torma vagy darált mogyoróhagyma szerepel.
- Az alapreceptet ki lehet egészíteni sajttal (pl. Parmesan), szardellával, pirított diókkal, magvakkal ( pl. fenyőmag, mandula, dió) – vagy olíva olajjal is, amely ideális pácként
Felhasználása
- A gremolata tálalás előtt kerül az ételekre, azaz hagyományosan nem főzik az ételbe.
- A gremolata a klasszikus Osso Bocco fontos részese, továbbá az olaszok különösen kedvelik grillezett vagy sült steak-re és zöldségekre szóra.
- Mivel rengeteg ételt fel lehet dobni vele, így nagyon változatosan felhasználható. Hozzáadhatjuk levesekhez, egytálételekhez, húsgombócokhoz, tésztákhoz, salátákhoz, grillezett vagy sült húsokhoz, halakhoz, zöldségekhez.
- Belekeverhetjük a humusz-ba vagy egyéb mártásokba, szószokba, mártogatósokba, szendvicskrémekbe.
- Omlett, tojáslepény, rizottó is egyből frissé varázsolható egy-két kanálnyi gremolátával
- Fel lehet használni pácként, vagy húsgombócokba, hamburger pogácsákba, puffancsokba keverve is.
Receptek gremolatával
- Grillezett bárányborda olasz módon
- Fokhagymás-petrezselymes tintahal
- Párolt hal zöldégekkel
- Olasz tavaszi zöldleves
- Marokkói citromos csirke
- Grillezett cikória chilis-kapribogyós öntettel
- Petrezselymes csirkecomb zöldségekkel
- Hátszín zöldfűszeres paradicsommal
- Citromos zöldségleves
- Mentás báránysült
- Olasz báránysült
- Párolt ördöghal zöldségekkel
- Sült édesburgonya gremolatával
Kapcsolatos receptek