A következő édesburgonya és kelkáposzta puffancs egy tuti egyszerű, ugyanakkor egészséges ínyencség, amely lehet köret, piknik étel, parti falat, de akár főétel is vegetáriánusok számára..
Hozzávalók
- Kb 75 dkg édesburgonya
- Fél fej kelkáposzta
- 1 tk édeskömény mag
- 1 ek olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma, préselve
- 1 tk csemege fűszerpaprika
- kb 3 dkg reszelt sajt
Elkészítés
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- Az édesburgonyát megpucoljuk, kockákra felvágjuk, majd forró, enyhén sós vízben puhára főzzük.
- Közben a kelkáposztát legyaluljuk, vagy nagyon vékonyan felszeleteljük.
- Egy lyukas lapáttal kiszedjük a megfőtt édesburgonyát, majd ugyanebben a főzővízben a kelkáposztát 3 percig blansírozzuk. Lecsepegetjük, hűlni hagyjuk.
- Egy serpenyőben az olajat felforrósítjuk, ebben a köménymagot, fokhagymát és paprikát néhány másodpercig pörköljük, majd hozzáadjuk az édesburgonyát.
- Egy villával áttörjük – de ne pépessé, azaz maradjon kissé darabos!
- Hozzáadjuk a káposztát. Átkeverjük, hűlni hagyjuk.
- Kézzel gombócokat formálunk a masszából, ezeket a két tenyerünk között kissé laposra nyomjuk (mint egy fasírtot).
- A puffancsokat egy kiolajozott vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, megszórjuk a sajttal, majd a forró sütőben kb 10- 15 percig szép barnára sütjük.
Tippek
- Tálaljuk köretként sült húsok, halak, sült kolbász mellé.
- Ideális főétel is lehet egy vegetáriánus étrendben – sajt nélkül egy vegán étrendben, különösen brunch-ra zöldsalátával tálalva.
- Édesburgonya helyett sütőtök is alkalmazható.
- A puffancsok nagysága attól függjön, hogy miként kívánjuk fogyasztani – snackként, köretként vagy főételként.
- Hidegen is fogyasztható – így ideális piknikre, partikra, zsúrokra.
- A sajt lehetőleg pikáns legyen – pl érett Cheddar vagy ementáli sajt, de soványabb keménysajtok is jók.
- Az édesburgonya és kelkáposzta puffancs egy szuper egyszerű, ugyanakkor egészséges étel.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu