A következő édesség egy egyszerű, de nagyszerű desszert, teljessé tesz egy téli családi ebédet vagy vendégváró vacsorát. A forralt boros morzsa előre is elkészíthető, kezdők számára sem lesz kihívás.
Hozzávalók
- 3 dl forralt bor
- 30 dkg aszalt gyümölcs keverék
- 1 dl víz
- 10 dkg liszt
- ½ tk mézeskalács fűszerkeverék
- 5 dkg hideg vaj (vagy margarin)
- 5 dkg puha barnacukor
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
- A forralt bort felmelegítjük az aszalt gyümölcsökkel és a vízzel, majd 10 percig nagyon alacsony lángon rotyogni hagyjuk. Nem szabad felforralni! Lehúzzuk a tűzhelyről, hűlni hagyjuk.
- A vajat, lisztet és fűszerkeveréket egy robotgéppel elmorzsáljuk (kézzel is lehet), majd elkeverjük a cukorral.
- A forralt boros gyümölcsöket egy (kb 20×20 cm) mély tepsibe vagy hőálló edénybe öntjük, egyenletes megszórjuk a morzsával. Kb 25 percig szép barnára sütjük.
- Tálalás előtt 5 percig hűlni hagyjuk.
Tippek
- Tálaljuk vaníliakrémmel, fagylalttal vagy konyakos vajjal.
- Aszalt gyümölcsök: legalább 5 különböző aszalt gyümölcsöt kombináljunk – ez lehet mazsola, áfonya, aszalt szilva, meggy, füge, mangó vagy ananász.
- Ha nincs maradék forralt bor, könnyen készíthetünk a recepthez a következőképpen: 3 dl vörösbort és 1 dl vizet melegítsünk fel 1 tasak forralt bor fűszerkeverékkel, 5 dkg barnacukorral és 1 narancs hámozott héjával. Ha nincs filteres fűszerkeverékünk – adjunk hozzá fahéj rudat, néhány darab szegfűszeget vagy szegfűborsot és 1 db ánizst. Adjuk hozzá az aszalt gyümölcsöket és 10 perc melegítés után vegyük ki a filtert, darabos fűszereket vagy filtert.
- Egészséges verzió: búzaliszt helyett alkalmazzunk tönkölylisztet vagy kombináljunk teljeskiőrlésű búzalisztet zabpehellyel, fele-fel arányban.
- A forralt borsos morzsa remekül zár egy téli családi vagy baráti ebédet, vacsorát.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu