A vöröskáposzta vagy lilakáposzta az egyik legegészségesebb zöldség. Télen-nyáron kapható, aránylag olcsón, mégsem fogyasztjuk rendszeresen. Íme néhány info, tipp és tuti vöröskáposzta recept, amely segíthet az étrendünk megreformálásában..
Növény
A vöröskáposzta a keresztesvirágúak családjába tartozik. Régóta termesztjük Európában, már a rómaiak, görögök egyik kedvenc zöldsége volt. Talajtól függően színe sötét vörös vagy lila, amit az antocián festékanyagnak köszönhet. Könnyen termeszthető, akár konyhakertben is – mivel elég jó fagyálló, ősszel és tél végén is elvethető. Kora nyári verziója különösen zsenge. A vöröskáposzta tömör, gömbalakú, íze jellegzetesen édeskés. Csírája is fogyasztható. Egyéb káposztafélék>>
Tápértékek
Magas az A, K, B és C -vitamin tartalma, ugyanakkor jelentős mennyiségű ásványi sót és fehérjét is tartalmaz. Különösen magas C-vitamin tartalma (a zöld káposztának a hatszorosa!) antioxidáns hatású. A vöröskáposzta csírája nagyon jó kalciumforrás, továbbá valóságos vitaminbomba, így a szuperételek egyike. A vöröskáposzta kalória tartalma 31 Kcl/100gr, szinte teljesen zsírmentes.
Élettani hatások
- Nyersen segíti az emésztést és bélműködést, tisztítja a beleket. A népgyógyászatban régóta használják székrekedés és gyomorfekély ellen.
- Serkenti az immunrendszert.
- Sokáig kelt telítettségérzetet, ezért ideális fogyókúra alatt.
- Antocionin tartalma serkenti az agyműködést, Alzheimer megelőzésre is hatásos.
- Csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
- 36 különböző rákellenes vegyületet tartalmaz – glukozinolát tartalma csökkenti a gyomor-, bélrákok kockázatát, míg az ösztrogén-metabolizáló indole 3 carbinol kémiai hatóanyag csökkenti a mellrák kockázatát.
- Enyhíti a köszvényes és reumás fájdalmakat.
- Lassítja a bőr öregedését, szépíti a bőrt.
- A vöröskáposzta csíra gyógyítja a gyomorfekélyt, tisztítja a vért, javítja a látást, javítja a vérkeringést, serkenti a májműködést, csökkenti a koleszterin-szintet. Továbbá gyulladáscsökkentő és megakadályozza egy daganat növekedését.
Vásárlás-tárolás
- Mivel Magyarországon is terem – vásároljunk tudatosan, azaz elsősorban magyar termékeket!
- Élénk színű, nem túl sötét, kemény példányokat válasszunk, amelyek külső levelei ne legyenek fonnyadtak. Minél kisebb a káposztafej, annál zsengébb és édesebb a levele.
- Tároljuk hűvös helyen (pl kamrában, pincében, hűtőszekrényben) – de ne túl sokáig, ugyanis minél tovább tároljuk, annál többet csökken a vitamintartalma.
- Torzsáját csakis felhasználást előtt távolítsuk el!
Felhasználás
- A vöröskáposzta fogyasztható nyersen és főzve is, a magyar konyhában legnépszerűbb párolva.
- Legegészségesebb azonban nyersen fogyasztva, különösen a torzsában van sok tápanyag, amit általában eldobunk, pedig nagyszerű rágcsálnivaló lehet pl humuszba mártogatva.
- A vöröskáposzta ideális alapanyag saláták készítéséhez. Majonézzel vagy joghurttal elkeverve remek coleslaw salátát alkot, továbbá vékonyan legyalulva fantasztikus kiegészítője lehet egy zöldsalátának.Vékonyan reszelve kimondottan passzol hamburger, kofta mellé. Csírája rászórható salátákra, sült zöldségekre, sült húsokra.
- A magyar konyhában a párolás a legnépszerűbb felhasználási mód, azonban általában ez a káposzta puhára való szétfőzését jelenti. A párolt káposzta sokkal egészségesebb ropogósan (al dente), amely érdekes kiegészítőkkel remek köret lehet liba és kacsa sültek, vadételek, sült pulyka mellé (párolt vöröskáposzta receptek alul). Főzéskor, pároláskor adjunk hozzá ecetet, különben színe kékre változik.
- Vöröskáposztából készíthetünk levest, főzeléket is – vagy kiegészíthetünk vele zöldséges egytálételeket.
- A lilakáposzta savanyúságok és chutney (fűszeres lekvár) készítéséhez is remek alapanyag lehet.
- A vöröskáposzta leve és csírája ideális méregtelenítésre. Fogyasszuk rendszeresen egy egészséges étrend keretében, fogyókúra alatt. Legtöbb diétába is passzol. További zöldségek>>
Vöröskáposzta – lilakáposzta receptek
Az alábbi vöröskáposzta / lilakáposzta recept listát folyamatosan bővítjük:
Vöröskáposzta levesek, főzelékek
Nyers vöröskáposzta saláták
- Vöröskáposzta, alma és áfonya saláta
- Majonézes vöröskáposzta saláta
- Diós lilakáposzta saláta kecskesajttal
- Mexikói coleslaw saláta
- Céklás vöröskáposzta saláta
- Ropogós vöröskáposzta és cékla saláta
- Karácsonyi lilakáposzta saláta
- Vöröskáposzta, sárgarépa és retek saláta
- Tejfölös vöröskáposzta és retek saláta
- Vörös káposzta, cékla és kecskesajt saláta
- Vöröskáposzta és fodros kel saláta
- Ropogós téli saláta
Párolt vöröskáposzta
- Párolt vöröskáposzta
- Céklás vöröskáposzta
- Portóiban párolt vöröskáposzta
- Párolt lilakáposzta körtével
- Portóiban párolt almás vöröskáposzta
- Kínai párolt lilakáposzta
- Borban párolt vöröskáposzta
- Párolt vöröskáposzta áfonyával
- Gesztenyés vöröskáposzta
- Narancslében párolt lilakáposzta vörösáfonyával
- Párolt vöröskáposzta almával
- Párolt vörös káposzta konyakos cseresznyével
Főételek
- Hátszín körtés-céklás káposztával
- Vöröskáposztás steak szendvics
- Vöröskáposztás tászta dióval
- Sült vöröskáposzta szeletek (vegán)
- Balzsamecetben sült vörös káposzta gesztenyével
- Kínai csirke és vöröskáposzta saláta
- Sült vörös káposzta és cékla
- Balzsamecetes sült lilakáposzta szelet