Konyhakész leveles tésztából nagyon gyorsan készíthetünk változatos ételeket, vendégváró falatokat, így érdemes tartani egy csomaggal a fagyasztóban vagy hűtőszekrényben. Dettó a konyhakész sült, főtt gesztenye – amit manapság többféle csomagolásban is lehet vásárolni. A következő gesztenyés lepény maradék sült gesztenye felhasználáshoz is ideális lehet..
Hozzávalók
- 40 dkg salotta hagyma
- 1 ek olívaolaj
- 1 csomag készre nyújtott leveles tészta
- 3 dkg vaj vagy margarin
- 2 ek barna nádcukor
- 20 dkg főtt, vagy sült gesztenye
- 2 ek balzsamecet
- Kecskesajt (vagy vegán sajt), kakukkfű
Elkészítés
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- Megpucoljuk a hagymácskákat, az olajjal bedörzsöljük, majd 25 percig a sütőben puhára sütjük.
- A leveles tésztából kivágunk egy nagy kör alakot (egy tányér segítségével), amely hőálló serpenyőbe kényelmesen belefér, vagy 6 kisebb köröket.
- A serpenyőben megolvasztjuk a vajat a cukorral, belekeverjük a hagymát, gesztenyét és balzsamecetet. Két percig kevergetjük, majd lefedjük a kivágott köröket, 1centi peremet hagyva.
- 200 fokon kb 15-20 percig sütjük – a tészta emelkedjen fel, és legyen szép aranybarna színű.
- Óvatosan átfordítjuk egy nagy tányérra (a tészta legyen alul), megszórjuk kakukkfű levelekkel, majd kecskesajtot morzsálunk rá.
- Langyosan tálaljuk.
Tippek
- A nagy lepényt tálaljuk tortaszeletekre vágva.
- Salotta hagyma helyett alkalmazhatunk konyhakész karamellizált hagymalekvárt is (ebben az esetben nincs szükség sok cukorra).
- Kecskesajt helyett alkalmazhatunk feta sajtot is.
- Kétféle leveles tészta kapható az élelmiszerboltokban – vajas és nem vajas ( továbbá van még diétás és glutén-mentes is). Diétánknak megfelelően válasszunk.
- A gesztenyés lepény ideális előétel lehet, vagy parti étel a téli ünnepi és vendégváró szezonban.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu