Az angol aszalt gyümölcs lekvár nem csupán a híres mince pie alapja, de rengeteg sütit lehet készíteni vele az adventi, karácsonyi és szilveszteri ünnepek alatt. Példa erre ez az aszalt gyümölcs lekváros szélkerék, amihez legjobb a házi készítésű lekvár. Glutén-mentes, vegán leveles tésztával is elkészíthető (mint a képen látható verzió, és ha a tejtermék nem gond, akkor megkenhetjük tojással a szélkerekeket – így szép fényesek és aranyszínűek lesznek!
Hozzávalók
- 1 csomag készre nyújtott (gluténmentes) leveles tészta
- Aszalt gyümölcs lekvár
- 1 tojás, felverve (elhagyható)
- Mandula pehely (elhagyható)
Elkészítés
- Kitekerjük a tésztát, és pizzavágóval 10 cm-es négyzetekre felvágjuk. Mindegyik közepébe teszünk egy kanál lekvárt.
- Minden sarokból indulva, kb 4 cm-es átlós vágást metszünk a négyzet közepe felé.
- A vágások mentén minden balsarkot a töltelék közepébe hatjuk, és erősen odanyomjuk.
- Megkenjük a szélkerekeket tojással, vagy növényi tejjel. (Ízlés szerint szórhatunk rájuk mandula pehely darabokat).
- Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket, és 10 percig a hűtőben pihentetjük.
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük, majd 10-15 perc alatt szép aranysárgára sütjük a süteményeket.
- Egy rácson hűlni hagyjuk. Amikor még langyosak, porcukorral megszórjuk és tálaljuk. Nagyon jól passzolnak forralt bor mellé.
Kapcsolatos receptek
- Aszalt gyümölcsös sütemények
- Leveles tészta falatok
- Karácsonyi sütemények
- Szilveszteri sütemények
- Vega karácsony
Zest.hu