A leveles tészta a száraz tésztákat követően a legfontosabb alapanyag a tésztafélék közül, hiszen számtalan módon és egyszerűen felhasználható. Íme sok finom, egyszerű leveles tészta recept.
Leveles tészta jellemzői
A leveles tészta a hajtogatott vajas tészták közé tartozik. A tészta csupán liszt, zsiradék, só és víz keveréke. A hajtogatás során belehajtogatott levegő adja a laza szerkezetet, majd a vékonyra nyújtott tésztalapok közé juttatott vajréteg a forró sütőben olvadva a tésztarétegeket különválasztja. A hirtelen hőtől a tésztarétegek között vízgőz keletkezik, amely a lapokat megemeli és így a tészta levelessé válik. Manapság szinte mindenki konyhakész termékeket alkalmaz, még neves séfek is, de természetesen házilag is el lehet készíteni (a többszöri nyújtás, hajtogatás, hűtés azonban időigényes).
Leveles tészta variációk
Mint minden más konyhakész termék esetében, manapság leveles tésztából is rengeteg verzió létezik. Összetevőik alapján van vajas, margarinos (azaz tejmentes vagy vegán), élesztős, light, teljes kiőrlésű és glutén-mentes verzió. Továbbá nagy különbség van a minőségüket illetően is – van olyan termék, ami adalék-mentes, de olyan is, ami tele van E számokkal. Létezik bió verzió is. Vásárlás előtt érdemes leellenőrizni az összetevőket.
Leveles tészta vásárlása, tárolása
A konyhakész leveles tészta nyújtott és sütőpapírba feltekert csomagolásban vagy blokként vásárolható. Mindkét verzió lehet hűtött vagy fagyaszott. A hűtött verziót 1-2 héten belül fel kell használni, a csomagoláson jelzett időpontig. Felbontás után mindig tekerjük vissza sütőtőpapírba vagy folpack-ba, különben kiszárad, majd 1-2 napon belül használjuk fel (de le is lehet fagyasztani). A mélyhűtött verziót némely recept esetében fagyasztva is lehet alkalmazni, de általában fel kell engedni használat előtt.
Leveles tészta felhasználása
- A leveles tészta nagy előnye, hogy gyorsan és egyszerűen felhasználható sós ételek és édességek készítéshez egyaránt. A készre nyújtott verziót csupán ki kell csomagolni és máris lehet tölteni, feltétekkel lebeborítani, majd kockázni, csíkozni, feltekerni vagy félbehajtani. Azaz szuper gyorsan készíthetünk így buktákat, táskákat, csigákat, tekercseket, kifliket, rudakat, tortácskákat és egyéb falatokat. Lásd Leveles tészta falatok >>
- Még egyszerűbb a megkent vagy leborított tészta peremét visszahajtani, így fantasztikus lepényeket és pizzákat kaphatunk.
- A készre nyújtott tésztából könnyen lehet formákat is nyomni keksz szaggatókkal vagy pohárral, így fantasztikus ünnepi „kekszeket”, falatokat, mini lepényeket készíthetünk, vagy felhasználhatjuk ezeket egytálételek, piték beborítására – vékony csíkokat pedig ételek betekerésére.
- A sima, azaz blookban vásárolt tészta ideális pogácsák, kosárkák készítéshez, amit mindenféle krémmel, finomsággal tölthetünk meg sütés előtt vagy után.
- A leveles tészta falatokat, lepényeket, csigákat stb elő lehet készíteni a töltelékekkel és feltétekkel, majd egy sütőlapon lefagyaszthatjuk. A fagyasztóból mehet az adag közvetlenül a sütőbe – ez a verzió ideális bulikra vagy gyors reggelire, ebédre stb.
Leveles tészta sütése
- A leveles tésztát mindig magas hőfokon kell sütni, mert így válik rétegessé és magassá. Azonban a sütéssel óvatoson kell bánni, mert a tészta könnyen megég. Ezért ajánlatos a sütő közepén sütni.
- A leveles tészta széle szép fényes lesz, ha sütés előtt tojással megkenjük.
- A leveles tésztás ételeket sütőpapírral bélelt tepsiben süssük – így nem ragadnak le.
- Lepények és krémes vagy töltött kosárkák, falatok, tortácskák estében a tészta alját villával szurkáljuk össze, mielőtt megtöltjük őket – míg zárt táskák, bukták esetében érdemes egy kis lyukat szúrni a tetejükre, hogy a gőz el tudjon távolodni.
- Ne töltsük vagy pakoljunk túl a tésztát, különben nem sül át rendesen – továbbá ne alkalmazzunk túl folyékony vagy „vizes” feltéteket, szószokat, töltelékeket, ugyanis a tészta mállós lesz.
- Akkor sült át a leveles tészta rendesen, ha szép barna és ropogós – mindig ellenőrizzük le az alját, ha nedves vagy kocsonyás, akkor a tészta még nyers.
Leveles tészta receptek
Leveles tészta falatok
Leveles tészta lepények
- Gesztenyés lepény
- Füge és kéksajt lepény
- Mediterrán zöldséglepény
- Sült paprika és édeskömény lepény
- Sütőtökös mini pizza
- Gombás, kacsamájas lepény
- Céklás-kecskesajtos lepény
- Töltött leveles tészta koporsók
- Sütőtökös lepény
- Halloween hold lepény
Leveles tészta pizza
Leveles tészta édességek
- Almás lepény
- Gyors lekváros bukta
- Kakaós csiga
- Fahéjas csiga
- Aszalt gyümölcsös csiga
- Áfonyás kosárka
- Szilvás tortácska
- Aszalt gyümölcsös pogácsa
- Mandulakrémes lepény cseresznyével
- Fügés táska szőlővel
- Cseresznyés lepény
- Málnás leveles tészta lepény
- Egyszerű vaníliakrémes kosárkák
- Almás-szedres tekercs
- Karácsonyi lekváros táska
- Aszalt gyümölcsös pite frangipán krémmel
- Meggyes-mandulás csiga
- Túrós batyu leveles tésztából
- Epres leveles tészta lepény
- Almás-fahéjas leveles tészta csiga
Ötletes leveles tészta ételek
Kapcsolatos receptek