Az angol aszalt gyümölcs lekvár (mincemeat) az egyik legjobb alapanyag gyors és egyszerű karácsonyi finomságok , készítéséhez. Ezek az aszalt gyümölcs lekváros csillagok valójában a világhírű karácsonyi pite egyik érdekes verziója, mihez leveles tésztát használunk. A tészta lehet tejmentes és/vagy glutén-mentes is, így a sütemény vegán lehet és/vagy gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Nagyon jól passzol a süti forralt bor mellé vagy délutáni teához. Fantasztikus gasztró ajándék lehet karácsonyi bulikra, összejövetelekre is.
Hozzávalók
- 1 lap készre nyújtott leveles tészta (lehet gluténmentes vagy tejmentes is)
- 1 tojássárgája, felverve (vagy víz, növényi-alapú tej)
- Jó minőségű aszalt gyümölcs lekvár
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 C fokra. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
- Kitekerjük a tésztát, majd kb 12 csillagot kiszaggatunk nagyobb méretű keksz-szaggatóval. Ezek felét a tepsire tesszük. Mindegyik közepére egy kanál lekvárt pottyantunk, majd ezt elkenjük a csillagon, de nem teljesen a szélekig. A csillagok szélét tojással vagy vízzel megkenjük.
- A csillagok másik felén, éles késsel kis vonalakat vágunk középről a csillag pontok felé (ezek engedik majd ki a gőzt). A lekváros csillagokat ezekkel leborítjuk, majd óvatosan összenyomuk a szélüket.
- A tetejüket megkenjük tojással vagy növényi tejjel, ha azt szeretnénk, hogy szép fényesek legyenek.
- 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Rácson hagyjuk kihűlni, majd porcukorral megszórjuk.
- Langyosan tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
- Karácsonyi sütemények
- Leveles tészta falatok
- Vegán sütemények
- Gluténmentes sütemények
- Karácsonyi gasztro ajándékok
- Karácsonyi parti falatok
- Vega karácsony