A következő zöldséges töltött paprika barnarizzsel és lencsével készül, így valójában egy komplett ételt alkot, azaz lehet főétel is egy vegetáriánus vagy vegán menüben. Ugyanakkor köretként is fogyasztható, remekül passzol párolt halak, grillezett húsok mellé is.
Hozzávalók
- 2 piros kaliforniai paprika
- 4 ek olívaolaj
- 1 nagy vöröshagyma, vékonyan felszeletelve
- 5 dkg zöld lencse (nagy szemű)
- 1 babérlevél
- 2.5 dl víz
- 5 dkg barnarizs (basmati)
- 2 ek aprított petrezselyem zöld
- 1 bio citrom reszelt héja
- Só, őrölt bors
Elkészítés
- A sütőt 180 fokra beállítjuk. A paprikákat kettévágjuk, magtalanítjuk, majd 1 ek olajjal megkenjük. Egy tepsiben, kb 45 percig fedő vagy fólia alatt héjjal lefelé megsütjük.
- Közben 1.5 ek olajban a hagymát megpuhítjuk. Félrehúzzuk.
- A lencsét átmossuk és a babérlevéllel fedő alatt felforraljuk, majd fedő nélkül alacsony hőmérsékleten 15 percig rotyogtatjuk. Hozzáadjuk a rizs és a sült hagyma harmadát, 15 percig tovább fedő alatt főzzük. Akkor jó, ha folyadék felszívódik – a rizs, lencse puha, de kissé harapós.
- Miközben a rizses lencse fő, a hagymát visszateszzük a serpenyőbe, majd magas hőmérsékleten szép barnára és ropogósra pirítjuk a maradék olajban.
- A pirított hagyma olaját a rizses lencséhez öntjük, belekeverjük a zöldfűszert és a reszelt citromhéjat. Ízlés szerint sózzuk borsozzuk.
- A paprikákat kivesszük a sütőből, 2 tányérra két-két felet helyezünk, majd megtöltjük a lencsés rizzsel és pirított hagymával díszítjük.
- Melegen tálaljuk
Tippek
- Az étel önmagában is fogyasztható, remekül passzol egy vegán vagy egészséges étrendbe.
- Méregtelenítés és diétázás alatt is fogyasztható.
- Tálalhatjuk köretként is sült húsok, halak mellé – különös passzol grillezett ételekhez.
- A vegán töltött paprika receptje 2 főre elég.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu