A sült sütőtök az egyik őszi kedvencünk, amely ráadásul nagyon egészséges is. A következő recept egy tökéletes példa arra, hogy milyen egyszerűen feldobható a megszokott recept. A pikáns sült sütőtök lencsével és harissa öntettel lett izgalmasabb..
Hozzávalók
- 1 kanadai sütőtök (kb 50 dkg)
- 3 ek olívaolaj
- 10 dkg zöld lencse
- 1 nagy lilahagyma
- 5 dkg zöldsaláta levél (pl rukkola, zsázsa stb)
Öntethez
- 1 tk harissa paszta
- 1 tk friss citromlé
- 1 ek olivaolaj
Elkészítés
- A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
- A sütőtököt félbevágjuk, a magot kikaparjuk, gerezdekre felszeleteljük, majd a héját levágjuk.
- Egy tepsibe helyezzük a megtisztított gerezdeket, 2 ek olajjal bedörzsöljük, majd a forró sütőben puhára sütjük (ez kb 45-60 perc).
- A hagymát megpucoljuk, félbevágjuk, majd felszeleteljük, a maradék olajjal elkeverjük. 25 perc sütés után a sütőtökhöz adjuk. 15 perc múlva átkeverjük.
- Közben a lencsét forró vízben megfőttük, lecsurgatjuk.
- Az átsült sütőtököt és hagymát egy tálaló edénybe töltjük, a lencsével elkeverjük, sózzuk, borsozzuk. A kikevert öntettel leöntjük, elkeverjük.
- Megszórjuk a zöld levelekkel, tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk meleg, langyos köretként sült húsok, halak mellé.
- Főétel is lehet friss kenyérrel, zsemlével tálalva vagy pita kenyérbe töltve. Ideális vegán, vegetáriánus étrendekbe.
- A lencse lehet barna is, bár legjobb a francia puyi lencse.
- A sült sütőtök lencsével szuper egészséges, méregtelenítés alatt is fogyasztható, de remekül passzol karcsúsító, diétás és egészségtudatos étrendekbe.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu