A humusz az egyik legnépszerűbb mártogatós, szendvicstöltelék vagy krém a mediterrán országokban, Magyarországon kevésbe kedvelt. Pedig olcsó és szuper egészséges, az elkészítése tuti egyszerű. A sütőtökös humusz egy különleges verzió, nagyon jó maradék sült sütőtök felhasználáshoz is..
Hozzávalók
- 1 kanadai sütőtök (kb 1kg)
- 1 konzerv csicseriborsó (40dkg)
- 1 citrom leve
- 2 ek tahini paszta
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 maréknyi koriander levél
Elkészítés
- A sütőtököt megpucoljuk, magokat kikaparjuk, húsát 3 centis kockákra vágjuk. Egy tepsibe szórjuk, sózzuk, borsozzuk, kevés olívaolajjal lelocsoljuk. 180 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük.
- A fokhagymát megpucoljuk, felaprítjuk.
- A csicseriborsót lecsepegtetjük.
- A sült sütőtököt robotgépbe áttöltjük (az olajjal együtt), hozzáadjuk a többi alapanyagot, pürézzük.
- Megkóstoljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, citromozzuk.
Tippek
- Tálaljuk arab, mediterrán (pl mezze) menüben – vagy mártogatósként nyers zöldségek mellé .
- Sárgarépával, zellerszárral tálalva nagyon egészséges nassolnivaló vagy uzsonna lehet gyerekek számára!
- Szendvicsekbe is szuper töltelék, különösen pitta vagy hasonló lepényekbe.
- Mivel a sütőtökös humusz vegán és egészséges, diétás krém, így méregtelenítő, fogyókúrás programok keretében is fogyasztható. Remekül passzol egy egészséges étrendbe.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu